Még több embernek segít az Ételt az Életért a koronavírus alatt

A járvány ideje alatt a Krisna-hívők Ételt az Életért programja megnövelt adagszámmal, önkormányzatokkal összefogva, illetve maszkot és szappant osztva segít minden rászorulónak.
 
 
„Minden este imádkozunk Önökért, hogy ne hagyják abba.” Ez a mondat hangzott el a krisnások Ételt az Életért Közhasznú Alapítványának egyik ételosztásán, és szinte nincs olyan nap, hogy ne jutna eszébe az ott dolgozóknak. Azóta, ha lehet, még eltökéltebben folytatják munkájukat.
 
###ROADBLOCK1###
 
Szükség is van rá: a koronavírus járvány kitörtése óta még több helyen és még több módon igyekeznek segíteni, miután országszerte érezhetően nagyobb igény mutatkozik. A járvány okozta veszélyhelyzet fennállása óta Budapesten dupla annyi, Egerben pedig napi 25 százalékkal több meleg étel fogy. „Három gyerek van, nagyon nehéz megoldani az ellátásukat, amikor bemegyek a boltba, döntenem kell, hogy az 1000 forintból maszkot vegyek, vagy krumplit meg kenyeret a családnak” – mesélte egy anyuka a sorban állva.
 
 
A budapesti Krisna-konyha teljes fordulatszámon üzemel: jelenleg napi 900 liter étel készül itt. Az ételek elkészítése mindenhol fokozott fertőtlenítési eljárások, az ételosztások lebonyolítása pedig a szigorú higiéniai szabályok betartása mellett történik. Az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány továbbra is a hét 6 napján szállít ételt a hajléktalan embereket ellátó Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei egységeibe, hétköznapokon pedig 5 fővárosi és több vidéki osztóponton is támogatja a rászoruló családokat, időseket. Mivel a járványügyi helyzetben a nehezebb anyagi helyzetben lévő családok, alultáplált, beteg, idős emberek sokkal jobban ki vannak téve a különféle betegségek terjedésének, a meleg ebédet élelmiszermentésből származó kiegészítő termékekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel egészítik ki.
 
Eddig talán kevesebb figyelem kísérte, pedig ezekben a nehéz időkben még nagyobb feladat hárul az alapítvány „Mint egy falat kenyér” elnevezésű programjára. A 2017-ben elindított országjáró ételosztás-sorozat célja, hogy elérje azokat a mélyszegénységben élő családokat is, akik nehezen jutnak a segélyszervezetek támogatásaihoz. A program lelkes munkatársai április elején 3 nap alatt 1400 km-t autózva két tonna élelmiszert juttattak el öt településre. „A tapolcai Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai és gondozott családjai nevében ezúton szeretném megköszönni a tegnapi napon elhozott adományokat. A jelen krízishelyzetben minden étel olyan, mint a mentőöv a családok és gyermekek számára. Köszönet és hála a jóságért, segítő kezeitekért és a gondoskodásért!” – olvasható az egyik köszönőlevél a szervezet Facebook-oldalán.
 
A járvány kezdete óta a frontvonalban szolgálatot teljesítőknek, vagyis a sürgősségi ellátásban részt vevőknek is juttatnak ételt: a Jahn Ferenc Dél-pesti, a váci Jávorszki Ödön Kórház, a Bethesda és a Szent László Kórház sürgősségi osztályának orvosait és nővéreit, valamint a Dunakeszi Mentőállomás dolgozóit is ellátják. A Szent László Kórház mikrobiológiai laboratóriumában dolgozó, a koronavírussal kapcsolatos kutatásokban részt vevő kutatók számára szintén biztosítanak meleg ételt.
 
 
Az Ételt az Életért program keretében ráadásul az elkövetkező hetekben tízezer darab védőmaszkot osztanak szét az országban. A mosható maszkok egy Krisna-hívő vállalkozó varrodájában készülnek. Elsősorban a rászoruló (például az ételosztáson megjelenő) lakosságot kívánják támogatni velük, de a hivatásos állománynak és kórházi dolgozóknak is juttatnak belőlük igény esetén.
 
 
Bár éppen ezekben a hónapokban van az adó 1%-os felajánlások ideje is, az elmúlt évekhez képest érezhetően kevesebbet találkozni a Krisna-hívők Közösségének reklámjaival. Ők ugyanis most minden kapacitásukat a rászorulók támogatására fordítják. A segítségre természetesen szükségük van, de hisznek benne, hogy a tetteik önmagukért beszélnek és elnyerik vele a társadalom tetszését. Örömmel és köszönettel fogadnak ezért minden 1%-os felajánlást az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány javára az 18095575-1-41-es adószámra, vagy a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének a 0389-es technikai számra.