Erre figyeljen, hogy biztosan célba érjen az 1%-os felajánlása

A személyi jövedelemadó (szja) 1+1 százalékáról idén is május 20-áig lehet rendelkezni. A rendelkező nyilatkozat elektronikusan, illetve papíralapon postán vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a “19EGYSZA” lapon. Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltő programjával lehet.
 
###ROADBLOCK1###
 
Felajánlásokat természetesen továbbra is kizárólag azok a civil szervezetek kaphatnak, amelyek regisztráltak a NAV-nál, valamint a technikai számmal rendelkező vallási közösségek és a kiemelt költségvetési előirányzat.
 
A vallási közösségek technikai számára szóló, formailag érvényes nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg másik technikai számos kedvezményezettet vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza. A civil kedvezményezett és a kiemelt költségvetési előirányzat számára viszont továbbra is évente kell megtenni a felajánlást.
 
 
A NAV korábban összegyűjtötte a legtipikusabb hibákat:
- a személyi jövedelemadót nem, illetve késve fizetik meg,
- a személyijövedelemadó-bevallás nem, vagy késve érkezik a hivatalhoz,
- a rendelkező nyilatkozatok nem érkeznek meg határidőben a hivatalhoz,
- a nyilatkozaton szereplő kedvezményezettek adószáma, technikai száma hiányos, pontatlan,
- a felajánló adóazonosító jele nem, vagy hiányosan szerepel a nyilatkozaton.