Hol keressünk erőt a válság idején

A Krisna-tudatos mozgalomnak, mint a hinduizmus vaisnava hagyományának a középpontjában az emberi társadalom felemelése és szenvedéstől való megóvása áll. Célja, hogy megtanítsa az embereknek azt, hogyan tudnak újra összekapcsolódni a Legfelsőbbel, Istennel, aki a végső menedék és a béke forrása.
 
A Krisna-tudatú Hívők Nemzetközi Közösségének tagjait elszomorítja, hogy a világot milyen súlyosan érinti a COVID-19 járvány csapása.
 
###ROADBLOCK1###
     
Mindannyian imáinkat ajánljuk azok jólétéért, akiket a pandémia érint. Imádkozunk az elhunyt lelkekért és családtagjaikért, barátaikért. Imádkozunk azokért is, akik jelenleg betegek és az ő szeretteikért. Imádkozunk azokért a milliókért, akik a koronavírus pénzügyi, gazdasági hatása miatt szenvednek, és akik aggódnak családjuk biztonságáért. Hálánkat fejezzük ki mindazoknak, akik a frontvonalon szolgálnak. Szívből jövő köszönettel tartozunk az orvosok, nővérek és más egészségügyi dolgozók tízezreinek, akik félelmüket és saját kényelmüket félretéve gondoskodnak embertársaikról.
     
Lelkesedéssel tekintünk mindazokra, akik a modern technika használatával megőrzik gyülekezetük hitét és ápolják kapcsolataikat. Elismerésünket fejezzük ki azoknak, akik most, hogy a gyülekezés szokványos módjai nem állnak rendelkezésünkre, otthonukban végzik az imádatot szent könyveik tanulmányozásával, imádsággal, énekléssel. Amint azt a vaisnava tanítások is állítják, Isten iránti odaadásunk útjába semmilyen anyagi akadály nem állhat.
     
A nehéz idők hozzák ki az emberből a legjobbat. A világ ősi bölcseleti hagyományai szintén erőt, reményt, eltökéltséget és új életszemléletet biztosítanak az embernek, ami által képesek lehetünk a legnagyobb megpróbáltatások között is kitartani. A vallás és a lelkiség a történelem során mindig is alapvető szerepet játszott a felemelkedésben. 
     
De miért szenvedünk? A próféták, a szentek és bölcsek a múltban is rendre megkérdőjelezték, vajon jó irányba tart-e az emberi társadalom. Úgy tűnik, hogy szinte a saját akaratunk ellenére is valamennyien egy közös célt követünk, ez pedig sajnos a Föld kincseinek kihasználásához, a fékeveszett fogyasztás érdekében történő szakadatlan gazdasági fejlődéshez vezet, miközben abban a hitben ringatjuk magunkat, hogy az elért átmeneti élvezetek kielégíthetik a szív vágyát. A bolygónk és most az egészségünk is ennek a világnézetnek esett áldozatul.  
     
Mára minden gazdasági és műszaki vívmányunk ellenére kénytelenek lettünk lelassítani. Lehetséges talán, hogy a betegség okozta válság ráébreszt bennünket arra, hogy a lelki életünk is válságban van? 
     
A mostani nehéz idők közelebb hozhatnak bennünket egymáshoz és segíthetnek megérteni, mennyire sérülékenyek vagyunk, és mennyire rá vagyunk utalva egymásra, a bolygónkra és Istenre.
     
A gondoskodás egy követendő példája, hogy a Krisna-hívők szerte a világon ételosztással segítik a lakosságot. Indiában eddig 27 millió adag ingyen ebédet osztottak ki a rászorulóknak a járvány kezdete óta. De a magyarországi Ételt az Életért Program is dupla adagszámmal dolgozik, heti 6 napon át.
     
Mit tanulhatunk a globális „áramszünetből”?
Most jobban odafigyelhetünk a saját testünkre és mások jólétére. Nem szabad lebecsülnünk a koronavírus veszélyét, minden észszerű elővigyázatosságot meg kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük a saját és mások egészségét. 
     
Sokaknak több idejük jut most olvasni, tanulni, meditálni, imádkozni, kapcsolatokat ápolni, teremteni. Most, hogy némileg lelassultunk, jobban tudjuk értékelni azt az ajándékot, amit a család és a barátok jelentenek — még akkor is, ha a távolság elválaszt bennünket. Itt az ideje, hogy fejlődjünk, hogy türelmet tanuljunk, hogy megtanuljuk értékelni azt az áldozatot, amit mások hoznak értünk.
     
Itt az alkalom, hogy megértsük: mi is csupán látogatók vagyunk ebben a világban, akik pár évtizedig, napig, óráig itt tartózkodunk, és amíg itt vagyunk, érdemes megtanulnunk tisztelettel felelősnek lenni egymásért, a világért és a saját lelkünkért. 
     
Itt az alkalom arra is, hogy megvizsgáljuk a választásainkat, és megértsük, hogy bizony az eddigieknél felelősségteljesebben kell viszonyulnunk a környezethez. Mára már megerősítést nyert, hogy az életritmusunkat nem bírja követni a bolygó. Most, hogy lelassultunk, a természet kezd magához térni. Tudományos bizonyítékok igazolják például, hogy az állatokkal való visszaélés – beleértve a húsközpontú étrendet is – nemcsak hozzájárul a környezetszennyezéshez, a szívbetegségekhez, a rákhoz, a korai halálozáshoz stb., hanem a pandémiáknak is jelentős okozó tényezője. Itt az ideje tehát, hogy a fenntarthatóbb és egészségesebb alternatívát válasszuk, például a vegetáriánus étrendet. 
     
Itt az ideje annak is, hogy olyan viselkedésformát válasszunk, ami a természet, az élet, a testünk, a bolygónk iránt több tiszteletet tanúsít, és ami összhangban van az Isten által adott küldetésünkkel is. Itt az ideje annak is, hogy ne csak a Bruttó Nemzeti Termék (GDP) mutatóján keresztül mérjük a fejlődést, hanem számba vegyük az emberek általános egészségét, boldogságát, az elme nyugalmát és a lelki előrehaladást is.
     
Nincs viszont itt az ideje sem most, sem bármikor annak, hogy átadjuk magunkat a félelemnek, hogy csapást mérjünk arra, aki más vagy sérülékenyebb nálunk, vagy csak más vallás, nemzetiség, etnikum képviselője, vagy annak, hogy fokozzuk a faji vagy közösségi feszültségeket. A vírusok nem válogatnak az emberek között, így nekünk sem szabad. Ezt a világot Isten mindannyiunknak adta, tanuljunk meg egyenlően osztozni rajta.
     
Imádkozunk azért, hogy ha elvonul ez a vész, jobb emberként kerüljünk ki belőle. Befelé figyelő, másokat jobban megbecsülő, másokkal és Istennel jobban kapcsolatot teremtő emberként. 
     
A Krisna-tudatú Hívők Nemzetközi Közössége (ISKCON) nyilatkozata
     
A Krisna-tudatú Hívők Nemzetközi Közösségéről
A Krisna-tudatú Hívők Nemzetközi Közössége (ISKCON) a gaudiya vaisnavizmus nevű egyistenhívő vallási hagyomány, amely része a tágabb védikus, azaz hindu világvallásnak.  1966-ban alapította A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada New York Cityben. Azóta a szervezet világméretű közösséggé nőtte ki magát, amelynek 600 temploma és ökofalu közösségei vannak, oktatási intézményeket és iskolákat, vegetáriánus éttermeket működtet, és ételosztó karitatív hálózatot üzemeltet. Kiadója, a Bhaktivedanta Book Trust több mint 525 millió könyvet és folyóiratot adott ki eddig, több tucat nyelven, amelyek a bhakti-jóga, azaz az Isten iránti odaadó szeretet kultúráját tanítják.
 
A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének aktuális híreiről
A COVID-19 koronavírus járvánnyal kapcsolatos legfrissebb kormányzati intézkedések hatására a Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm várhatóan június 1-től nyitja meg ismét kapuit a turistaközönség számára, a megszokottól eltérő látogatási rend szerint. A 280 hektáros biofarm és botanikus kert ideális kikapcsolódást nyújt szabadtéri helyszíneivel. (krisnavolgy.hu)
     
A budapesti Lélek Palotája központ megnyitása a fővárosi intézkedéssorozattól függ majd, így erről később nyújtunk tájékoztatást. (lelekpalotaja.hu)
     
A Govinda Étterem Egerben és Debrecenben ismét várja vendégeit, 2 budapesti Govinda Étterem pedig házhozszállítással biztosítja kínálatát az indiai vegetáriánus konyha szerelmeseinek. (govinda.hu)
     
Közösségünk rendszeres nyilvános programjai (Govinda Klub, Budapest Szanga, kírtan estek, stb.) továbbra is online követhetőek. (@govindaklub)
     
Az Ételt az Életért Program heti 6 napon át, emelt adagszámmal biztosít ellátást nemcsak a fővárosban, hanem vidéki helyszíneken is. Budapesten 12 órakor a Népligetben, a Planetárium mellett kezdődik az ételosztás, melyre bárkit szívesen várunk meleg ebéddel. (karitativ.hu)
     
Bővebb és friss információkért kövesd honlapjainkat és facebook oldalainkat! Hare Kṛṣṇa
www.krisna.hu