További minimálbér emelés várható júliusban

Februártól majdnem 4 százalékos minimálbér és garantált bérminimum emeléssel lehet számolni a teljes munkaidőben dolgozók fizetése esetében.
A minimálbér új összege 167 400, míg a garantált bérminimum összege 219 000 forint.
A garantált bérminimum a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben, teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében fizetendő havibér. Részmunkaidőben foglalkoztatottak esetén a meghatározott havi, heti és napi bért a munkaidő mértékével arányos összegben kell figyelembe venni.
###ROADBLOCK1###
Az idei változás a minimálbér esetén 3,98%-os, a garantált bérminimum esetén pedig 3,99%.os emelést jelent. Az elmúlt két évben ez mindkét esetben 8%-os volt.
Bizonyos juttatások a minimálbér összegéhez kötődnek, így pl. a gyed maximális összegének meghatározása. Ez ugyanis a minimálbér kétszeresének a 70%-a. Jelenleg ez bruttó 234 360 Ft.
 
Tovább emelkedik?

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárának nyilatkozata szerint júliustól újabb körülbelül 1%-os emelésre lehet számítani. Ez abban az esetben történik meg, ha a gazdaság teljesítménye elér egy bizonyos szintet, hiszen akkor lesz lehetőség a szociális hozzájárulási adó 2%-kal történő csökkentésére. Vagyis a szocho csökkentéséből keletkezett megtakarítás fedezet lehet további 1 százalékos béremelésre.
kép forrása: www.blog.continentalcurrency.ca