Aki nem fizet, nem kap ellátást

Február 12-én élesedik a tavaly nyáron életbe lépett új társadalombiztosítási törvény: aki nem fizeti meg a díjat, az nem kaphat ellátást. Ez több mint félmillió embert is érinthet az országban.
 
2021. január 1-től az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 8 000 forintra nőtt.
Az egészségügyi szolgáltatási járulék -másnéven a tb-ellátás megfizetésétől függ, hogy az egészségügyi ellátást igénybe veheti valaki. Február 12-ig lehet rendezni a tartozásokat.
 
Kiknek garantálják továbbra is az ingyenes ellátást?
 
A törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a kismamáknak, a közfoglalkoztatottaknak, a munkanélkülieknek, a szociálisan rászorultaknak, a hajléktalanoknak, valamint a foglalkoztatottaknak és a vállalkozóknak.
 
Kiket érint a változás?
 
A változás csak azokat érinti, akik egészségügyi szolgáltatási járulékból több mint hat havi tartozást halmoztak fel, és az adóhivatal többszöri figyelemfelhívó levelére sem reagáltak, nem kezdték meg tartozásuk rendezését, és még fizetési nehézségüket sem jelezték.
A szabály szerint ha 2021. július elseje után a felhalmozott egészségügyi szolgáltatási járulék tartozás több mint a járulék összegének hatszorosa, vagyis 48 ezer forint, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jel, így az egészségügyi szolgáltatás a továbbiakban térítésmentesen nem vehető igénybe. 
A NAV október óta tájékoztató kampányt folytat, havonta hívja fel az érintettek figyelmét a tartozás rendezésére. Jelenleg több mint 70 ezren tartoznak hat havi összeggel, jelentős részük külföldön él.
A NAV kiküldi figyelemfelhívó tájékoztatását, amely nemcsak az aktuális tartozást és a fizetési lehetőségeket tartalmazza, hanem azt is, hogy az érintett milyen fizetési könnyítést vehet igénybe. A következő egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési határidő február 12. - aki ezt is elmulasztja, annak érvénytelenné válik a taj-száma. 
###ROADBLOCK1###
Hogyan kell kiegyenlíteni a tartozást?
 
A tartozást, vagy legalább annak egy részét a “NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla” elnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú számlára kell befizetni, de a figyelemfelhívó levelek csekket is tartalmaznak.
 
Ha valaki vagyoni, jövedelmi helyzete miatt nem tudja megfizetni a havi nyolcezer forintot, mielőbb érdemes kezdeményeznie az illetékes járási hivatalnál a szociális rászorultság egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából történő megállapítását. Akinek a járulék megfizetése komoly anyagi nehézséget okoz, jelezheti ezt az az adóhivatalnak, így mentesülhet a szankció alól.