A Buddhista Misszió közössége: minden változásban

Európa szerte különlegesnek tekinthető, hogy a Buddhista Misszió hivatalosan is elismert egyházként működik hazánkban. Tanítóival, központjaival, szakkönyvtárával, kiadványaival közel hetven éve inspirálja az érdeklődőket a Buddha felismeréseinek tanulmányozására, megértésére, s az általa elért megszabadulás megvalósítására.
 
Olyan közösség a miénk, amelyre az egymás megbecsülése, a kölcsönös tisztelet, szeretet és együttérzés jellemző.

Mit tett a Buddhista Misszió a koronavírus pandémia idején?
 
Olyan világválságnak lehettünk tanúi, amely kivétel nélkül mindenkit érintett, beleértve a gyerekeket is. Gyökeresen megváltozott az élet, és ez a változás nem fejeződött be ma sem. Nem tudjuk még, hogy hosszú távon mit hoznak ezek az átalakulások a társadalomban, gazdaságban, egészségügyben, csak azt tudhatjuk, hogy semmi nem maradt olyan, mint korábban volt. Ez - buddhista nézőpontból nézve - valójában nem meglepő, hiszen a Buddha éppen ezt tanította: minden változásban van. 
###ROADBLOCK1###
 
A koronavírus világszerte történő megjelenésére a Buddhista Misszió nagyon gyorsan reagált. Felismertük azt a szükségletet, ami ebben a helyzetben az emberekben természetes módon felbukkan, és jóllehet a központjaink bezártak, kialakítottuk az internetes tanítás és gyakorlás rendszerét. Ezzel az eszközzel tulajdonképpen azok számára is hozzáférhetővé váltak a tanítások, akik amúgy fizikai távolság, egészségi állapot, vagy bármilyen okból nem jutottak volna hozzá. A YouTube, a GoogleMeet és a Zoom internetes csatornák segítségével nemcsak a széles közönségnek szánt előadások váltak lehetségessé, hanem az intimebb légkört igénylő szemináriumok és meditációs elvonulások, sőt, ünnepek is.
 
Rendünk szellemi vezetője, a Tiszteletreméltó Vajramala youtube-os előadása
 
 
Lílávadzsra tanít
 
Amoghavajra online előadást tart
 

Online ünnep 
 
Internetes video-könyvtár

A videófelvételeinkből immár több száz gyűlt össze, amelyek később is hozzáférhetőek az érdeklődők számára YouTUbe csatornánkon
Az előadások rendszerezett módon mutatják be a buddhista szellemi utat, kezdve a legelső ismerkedéstől a legmagasabb szintű tanításokig.
 
A jövőre koncentrálunk

Természetesen a közösség fizikai együttlétének varázslatos, feltöltő atmoszféráját nem lehetséges teljes mértékben pótolni, és a közösségünk tagjai kifejezésre juttatták, mennyire hiányzik már nekik az, hogy ismét találkozzunk a központjainkban. Mi pedig már ezekre a találkozókra készülünk azzal, hogy a központokat csinosítjuk, modernizáljuk. Így került sor a soproni Tusita központ felújítására, ami még jelenleg is tart. Kialakítottunk egy szép új konyhát és modern, gazdaságosabb kazánt szereltünk fel. 
 
A közösség fejlődése szempontjából fontosnak tartjuk, hogy azokban a városokban, amelyekben létrejön elkötelezett közösség, annak működését akár meditációs központ létesítésével támogassuk. Így az Egyházi Tanács döntésének értelmében a szegedi közösségünk számára is központot alakítunk ki, ahol a közösség rendszeres gyakorlásait megtarthatja.
 
Két évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy az Maitréja Buddhista Meditációs központ kamaraerdei területén közösségünk megépíti a Láma Anagarika Govinda Sztúpát. A templomot is magába foglaló épületkomplexum mögött elbontottuk a korábban ott lévő épületeket és nyár végére befejeződtek a tereprendezési munkák is. Az építkezés következő fontos fázisaként 2020. szeptember 2-án került sor a sztúpa alapkőletételére. A mintegy kétórás szertartást a zalaszántói Béke Sztúpa rezidens dharmatanítói, Drupon Konchok Lhundup és Drupon Konchok Jigmet, valamint rendünk szellemi vezetője, Tiszteletreméltó Vajramala végezték el. A sztupa építőelemei részben elkészültek. A sztúpa összeállításához tanítóink és a közösség tagjainak személyes közreműködésével a koronavírussal kapcsolatos korlátozások megszüntetése után kerül sor.

Aktív segítség

A szellemi tanítások fontos hangsúlyt helyeznek a szenvedés megszüntetésére, és a Buddhista Misszió által nyújtott programokon kifejezetten koncentráltunk a pandémia révén létrejött feszültség, szorongás, magányérzet stb. enyhítésére.  
 
A börtön misszós tevékenységünk sem szünetel, de ezt is kizárólag online formában tudjuk végezni, Skype videotelefon segítségével. 
 
A társadalmat aktívan támogató tevékenységeink abból a belátásból fakadnak, hogy ha magunkat megváltoztatjuk, megváltozik a világ is, s miközben megváltoztatjuk a világot, mi magunk is megváltozunk. 
 
Mihez kezdünk a felajánlott 1%-kal?

A fent vázolt tevékenységeink - a visszajelzések szerint - valóban sokat jelentenek az embereknek, ezért mindenképpen szeretnénk tovább folytatni az online adásokat, tanításokat, de eközben szeretnénk fejleszteni ehhez a rendszerünket és a központjainkat. Úgy tapasztaljuk, hogy a tevékenységünk sokak számára jelent érzelmi és szellemi támogatást, és ezekből a visszajelzésekből tudhatjuk, hogy a működésünk valóban pozitív hatást fejt ki a társadalomra. Különösen ezekben az időkben roppant fontos, hogy lelki támaszt tudjunk nyújtani a lehető legtöbb embernek.