Mennyit kell adózni ingóságok értékesítése során?

A személyi jövedelemadó bevallási tervezet az ingatlanokból származó jövedelmekhez hasonlóan az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelmet sem tartalmazza. Ezt a jövedelmet is az adóbevallásában kell megállapítani és az adóját megfizetni.
 
Ha csak ingóértékesítésből származott jövedelmünk, akkor a NAV nem készíti el az szjabevallás tervezetet. Ha az ingóértékesítésből származó jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot, akkor nem keletkezik adókötelezettség.
 
Ha meghaladja ezt az összeget, akkor a 200 ezer forint feletti rész után kell fizetni 15 % személyi jövedelem adót. Ebben az esetben a teljes jövedelmet be kell vallani a következő módon:
 
  • a teljes jövedelmet be kell vallani
  • ennek 15% adóját megállapítani
  • majd ezt csökkenteni 30 ezer forinttal (ami a 200 ezer forint 15%-a)
 
###ROADBLOCK1###

Ha az ingóságok értékesítésére üzletszerűen és tartósan vagy rendszeresen került sor 2020-ban, akkor az ingó vagyontárgy értékesítéséből származó jövedelem már önálló tevékenységből származó jövedelemnek tekintendő. Így ezután 15,5 százalékos szociális hozzájárulási adót is kell fizetni. A személyi jövedelemadó és a szociális hozzájárulási adó alapja a megállapított jövedelem 87 százaléka.