Négy vagy több gyermeket nevelő anyák 15%-os adókedvezménye

A 15 %-os személyijövedelemadó mentességet nem mindenki kaphatja meg.

 

Kik jogosultak rá?

A  mentességre azok a négy vagy annál több gyermekes anyák jogosultak 2020. január 1-jétől, akik jelenleg, vagy legalább 12 éven át felvették a családi pótlékot. A kedvezmányt apák is igénybe vehetik.

A kedvezményt felvett anyáknak életük végéig nem kell jövedelamadót fizetniük.  

Minden gyerekek után jár az szja-mentesség?

Az adómentesség csak vér szerinti, illetve örökbefogadott gyerekek után jár, az előző házasságból családba került gyerekekre nem vonatkozik.
A SZJA-mentesség a negyedik gyerek születésétől vagy örökbefogadásától igényelvető, ami a gyerekek felnőtté válásával sem évül el. 
Az szja-mentességet az anyák a negyedik gyerekük születésétől (vagy örökbefogadásától) igényelhetik, a kedvezmény pedig az után sem évül el, hogy a gyerekek felnőttek.
 
Kik nem részesülhetnek SZJA-mentességben?
Nem jár adómentesség azoknak, akik nevelőszülőként nevelnek négy vagy több gyereket, vagy párjuk gyerekeit nevelik.
A mentesség nem ruházható át az apára az anya halála után vagy válás esetén sem.
Nem jogosultak az adó mentességre azok a nők sem, akinek gyermekét a válás után az apa neveli, vagy mozaikcsaládban nevelnek több gyermeket (kivéve, ha örökbefogadják párjuk gyerekeit). 

Hogyan igényelhető?

Az szja-mentesség igényléséhez a munkáltatónak vagy kifizetőnek leadott adóelőleg-nyilatkozat (évközbeni rendszeres jövedelem esetén), vagy az éves adóbevalláshoz mellékelt nyilatkozatot kell kitölteni. Ebben a gyermekek nevét és adóazonosító jelét, valamint a jogosultság időtartamát (egész év vagy töredékidőszak) kell megadni.
Az adóelőleg-nyilatkozatot a NAV oldaláról lehet letölteni, amiben meg kell adni az anya és a gyerkek adóazonosítójelét. Az érvényességhez szükség van a munkáltató aláírására is, akinek két példányban kell kitöltve leadni. Az egyik példány a munkáltatónál marad, a másik példányt pedig az adóbevallás elkészítéséhez kell csatolni. A papírokat 5 évig meg kell őrizni.
 
###ROADBLOCK1###