Adóelőleg nyilatkozat vesződségek nélkül

Miről lehet nyilatkozni?
 
Adóelőleg nyilatkozatban számos kedvezményről lehet nyilatkozni:
  • Családi kedvezmény
  • Első házasok kedvezménye
  • Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  • Személyi kedvezmény
  • 25 év alattiak kedvezmény mellőzése: A kedvezmény alóli mentességről abban az esetben kell nyilatkozni a fiatalnak, ha két munkáltatótól kapott jövedelmének összege meghaladja a maximális összeget. A kedvezményre való jogosulatlanság igénylésének elmulasztása 12%-os büntetéssel jár.
  • Költségelszámolás (ez akkor szükséges, ha nem munkaviszonyban állunk, hanem megbízási jogviszonyban vagyunk, ill. ha tisztségviselőként, vagy bérbeadóként jutunk jövedelmhez)
 
Mi tötrénik, ha nem nyilatkozunk?
 
Az éves adóbevallásban érvényesíthetjük az év közben az adóelőleg levonásnál be nem számított kedvezményeket, vagy akár újabb kedvezményeket is igényelhetünk.
 
A költségelszámolásról  való nyilatkozat elmaradása esetén 10%-os költséghányaddal fogják számolni az adóelőleget. Az éves adóbevallásban ezen is változtathatunk és tételes költségelszámolással véglegesíthetjük a fizetendő adót.
 
Hogyan lehet nyilatkozni?
2020 óta lehetőség van - a hagyományos papír alapú beadás mellett - az online nyilatkozattételre az ONYA-n (Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás) használatával.
Ha online és papíron is nyilatkozunk, és a kettő között eltérés van, mindig a papíralapú nyilatkozatot veszik figyelembe.
 
Miért jobb az elektronikus forma, mint a papír? 
 
  • Az online adóelőleg nyilatkozatot ellátták ellenőrzési funkcióval is, így a beadott dokumentumok egy előzetes ellenőrzésen mennek át. A rendszer felhívja figyelmet az esetleges hibákra, problémákra.
  • Az adatbázis alapján segíti az adatok kitöltését is. Nem kell újra és újra megadnunk pl. születési adatainkat vagy adóazonosítü jelünket, a program megjegyzi azokat és automatikusan beírja azokat a megfelelő részbe, ezzel gyorsítva a kitöltést és csökkentve az elgépelés veszélyét.
  • A nyilatkozatot nem kell kinyomtatni és postázni, tehát környezetbarát. A "Beadás" gomb megnyomásával már el is küldtük a NAV-nak a nyilatkozatunkat, amit az "Adómegállapítás" néven elektronikus úton, pdf és xml formátumban továbbít munkáltatónknak. 
 
Mi történik, ha hibásan adom be, vagy módosítani szeretnék rajta?
 
A beadott dokumentumot módosítani nem lehet, de be lehet adni újat vagy papír alapú nyilatkozattal felülírni azt. A munkáltatónak mindig az utolsó beadott nyilatkozat vagy a papír alapú alapján kell eljárnia. 
 


###ROADBLOCK1###