6 lehetőség, amellyel pénzt spórolhat

Személyi jövedelemadó kedvezményben sokan részesülhetnek:
gyereket nevelő családok, a 25 év alattiak, a fogyatékkal és krónikus betegséggel élők, első házasok, de azok is, akik a nyugdíjukról vagy az egészségükről szeretnének gondoskodni. 
 
  1. A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK)

A négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak a kedvezményre jogosultságuk időszakában, ha más, nem összevonás alá eső jövedelemmel nem rendelkeznek, a személyi jövedelemadó összege nullára csökkenthető.

A kedvezményre azok is jogosultak, akik jelenleg nem nevelnek gyereket, de korábban 12 évig jogosultak lettek volna rá.

A kedvezmény gyakorlatilag SZJA-mentességet jelent, így további kedvezményeket az anyák csak akkor tudnak igénybe venni, ha az összevont adóalapba tartozó olyan adóköteles jövedelme is van, amelyre a négy vagy több gyermekes kedvezmény nem vonatkozik.

  1. 25 év alatti fiatalok kedvezménye

A 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a bérjövedelmük, illetve több más jövedelemtípus (pl. megbízási díj, vállalkozói jövedelmek stb.) után. 

A kedvezmény azokra a hónapokra igényelhető, amelyekben a fiatal a 25. életévét nem töltötte be, utoljára a 25. életéve betöltésének hónapjában.

A kedvezménynek a mértéke a jogosultság hónapjainak és a tárgyévet megelőző év július hónapján érvényes nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetnek a szorzata.

 

  1. Személyi kedvezmény

A személyi kedvezményt azok a magánszemélyek vehetik igénybe, akik az Szja tv. szerint súlyosan fogyatékos magánszemélynek minősülnek és erről igazolással rendelkeznek, pl.laktózérzékenység vagy gluténérzékenység. 

A magánszemély attól a hónaptól kezdődően jogosult a kedvezmény igénybevételére, amelyben a fogyatékos állapot, az arról szóló igazolás alapján, legalább egy napig fennáll.

 

  1. Első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezményét azok a házaspárok tarthatnak igényt, akik közül legalább az egyik félnek ez az első házassága.

A kedvezmény a házasságkötés hónapját követő két évben érvényesíthető. A házastársak közösen is érvényesíthetik a kedvezményt (megosztva), de lehetséges az is, hogy kizárólag az egyik fél vegye igénybe..

 

  1. Családi kedvezmény

A családi kedvezmény mértéke az eltartott gyermekek számától függ.

Családi kedvezményre jogosult az a magánszemély, aki gyermek után családi pótlékra jogosult, továbbá a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa, a várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa, a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy, a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy.

A kedvezmény azokra a hónapokra érvényesíthető, amelyekben a jogosultság legalább egy napig fennáll. A kedvezményezett eltartottak után érvényesíthető családi kedvezmény havi összege az eltartottak számától függően:

  • 1 eltartott esetén 10 000 forint adómegtakarítás;
  • 2 eltartott esetén 20 000 forint adómegtakarítás/kedvezményezett eltartott;
  • 3 (és minden további) eltartott esetén 33 000 forint adómegtakarítás/kedvezményezett eltartott)
 
  1. Nyugdíj-előtakarékosság

A nyugdíjbiztosítással, önkéntes nyugdíjpénztrári tagsággal,nyugdíj-előtakarékossági számlával vagy egészségpénztári számlával rendelkezők az adott évben ezekre befizetett összegeket szintén jóváírhatják az adójukból.

 

 

###ROADBLOCK1###