Februártól SZÉP-kártyával is fizethet az élelmiszerüzletekben

2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig hideg élelmiszert is lehet vásárolni a Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámlájáról. Ezzel párhuzamosan 2022. december 31-ig meghosszabbították a SZÉP-kártya alszámlái közötti átjárhatóságot. Azaz a szolgáltatók az elfogadói szerződéstől eltérően - bármely alszámlán lévő egyenleget elfogadhatják, tehát gyakorlatilag a vendéglátás mellett a szálláshely és szabadidő szolgáltatások alszámlákról is fizethető a bevásárlás, az alkoholos italok és a nem élelmiszertermékek kivételével.

A SZÉP-kártya egyenleg felhasználásának köre bővült és a felhasználást tovább ösztönzi, hogy a lejárt egyenlegekre a veszélyhelyzet ideje alatt a kártyát kibocsátó bankok nem számíthatják fel a 3%-os havi díjat.

Hogyan alakulnak 2022-ben az egyes alszámlák keretösszegei?

Az idei évben eltörölték az egyes alszámlák esetén a tavalyi emelt keretösszegeket, valamint megszűnt SZOCHO-mentesség is. A munkáltatónak a SZÉP-kártyára utalt pénz béren kívüli juttatásként adható összege után a 15% SZJA-t és a 13% SZOCHO-t is meg kell fizetnie.
 
Idén a béren kívüli juttatásként adható támogatás összege:
  • a szálláshely alszámlára legfeljebb évi 225 ezer forint,
  • a vendéglátás alszámlára legfeljebb évi 150 ezer forint,
  • a szabadidő alszámlára legfeljebb évi 75 ezer forint.
 
Bár 2022-ben a vendéglátás alszámlára legfeljebb évi 150 ezer forint utalható, de a zsebek közötti átjárhatóság miatt és amiatt, hogy nem csak az újonnan, hanem a már korábban folyósított összeget is fel lehet használni, meghaladhatja a keretet a 4 hónapos időtartam alatt az élelmiszer vásárlásra fordított összeg.

Hol lehet SZÉP-kártyával élelmiszert vásárolni?

A nagy kereskedelmi láncok, mint az Auchan, a Spar, a Tesco valamint az Aldi és a Lidl is csatlakoztak a SZÉP-kártya elfogadás lehetőségéhez, de arról, hogy pontosan mely üzletekben használhatja fel a cafeteria juttatást a kibocsátók elfogadóhely-keresőjében tájékozódhat.
 
OTP SZÉP-kártya elfogadóhely keresőjét itt találja.
MKB SZÉP-kártya elfogadóhely keresőjét itt találja.
K&H SZÉP-kártya elfogadóhely keresőjét itt találja.
kép forrása: www.pexels.com
 
###ROADBLOCK1###