Ön megkapta a családi adó-visszatérítést?

Az egyszeri intézkedés értelmében a gyermeket nevelő szülők a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat a 2020. decemberi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalmáig, azaz legfeljebb 809 000 forintig kapják vissza.

Ezen akció keretében a kormány a napokban több mint 600 milliárd forintot utalt vissza a szülőknek. Akik a családi pótlékot postai úton kapják, vagy a lakcímre utalást választották, azok számára február 2. és február 4. között történt meg a kedvezményelőleg postai kézbesítése. Míg a bankszámlára történő utalás Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése alapján február 10-én kezdődött, és február 14-ig minden érintett családhoz megérkezett az összeg.

Kinek járt automatikusan az szja-visszatérítés?

A NAV automatikusan azoknak utalta ki az adó-visszatérítést, akiknek 2021-ben munkabérükből kifizetőjük levonta az adóelőleget, vagy ekho szerint adózó jövedelmet szereztek és az abból levont ekho-t a kifizető feltüntette a bevallásban, vagy KATA-sként tételes adót fizettek utána. Ezen felül feltétel volt, hogy a magánszemély családi kedvezményt vegyen igénybe 2021-ben, vagy családi pótlékot kapjon, és ismerje a NAV az utalási adatát.

Kinek kellett nyilatkozni?

Azok, akik jogosultak családi pótlékra, de azt nem nekik folyósították és családi kedvezményt sem érvényesítettek tavaly, 2021. december 31-ig a VISSZADO-nyomtatvány ügyfélkapun keresztüli benyújtásával tudtak nyilatkozni arról, hogy az adó-visszatérítés megilleti őket. Az év végig összesen 835 ezer szja-visszatérítésre vonatkozó nyilatkozatot adtak le.

Mit tegyen, ha elfelejtette benyújtani nyilatkozatát?

A NAV tájékoztatása szerint, aki elmulasztotta a nyilatkozat tételt, az a személyijövedelemadó-bevallásban igényelheti az adó-visszatérítést. 

A bevallásban fel kell tüntetni:
  • a családi kedvezményre jogosító gyermekek azonosító adatait,
  • azt, ha a magánszemély a családi kedvezményre magzat után jogosult,
  • a kedvezmény összegét és a kiutalási adatokat,
  • annak a magánszemélynek az azonosító adatait, aki ugyanazon gyermek után jogosult a családi kedvezményre.
 
Ebben az esetben a visszatérítésre a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkorábban 2022. március 1-jétől számíthat a kedvezményezett.
kép forrása: www.pexels.com
 
###ROADBLOCK1###