Adóbevallási tervezetét postán is kérheti a NAV-tól!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén is elkészíti a személyi jövedelemadó bevallási tervezetét automatikusan mindenkinek, akiről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik. A magánszemélyeken túl, a mezőgazdasági őstermelők, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók számára is elérhető lesz 2022. március 15-től adóbevallás tervezetük az eSZJA-oldalon, amennyiben rendelkeznek KAÜ-azonosítóval.

Hogyan juthat hozzá adóbevallási tervezetéhez az, akinek nincs KAÜ-azonosítója?

Amennyiben nem rendelkezik KAÜ-azonosítóval, akkor szja bevallási tervezetét postai úton is kérheti a hivataltól, amelyhez csak adóazonosító jelét és születési dátumát kell megadnia.
 
Az igénylését 2022. március 16-ig többféle módon is benyújthatja:
  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon (Az SMS-üzenetben az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következő formában kell megadni: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn),
  • a NAV honlapján elérhető webűrlapon,
  • levélben,
  • formanyomtatványon (BEVTERVK),
  • telefonon, a 1819-es hívószámon
 
Ezt követően az elkészült tervezetet legkésőbb április 30-áig postán tértivevényes levél formájában kapja majd meg a NAV-tól.

Ha elmulasztotta a március 16-ai határidőt, május 20-áig személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain kérheti adóbevallási tervezetének nyomtatását.

Van-e teendő a bevallási tervezettel?

Azoknak a magánszemélyeknek és katás egyéni vállalkozóknak, akiknek tavaly egész évben volt munkahelyük és kaptak munkabért, a tervezetük automatikusan bevallássá válik, nincsen további teendőjük.

Míg az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek, és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, és az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket.
 
2022. május 20-ig van lehetőség az adóbevallási tervezet javítására, kiegészítésére, továbbá az 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozat leadására.
kép forrása: www.pexels.com
 
###ROADBLOCK1###