Lépésről-lépésre nyújt videós segítséget a NAV az szja-bevallási tervezet módosításához, kiegészítéséhez

A Moore Hungary adótanácsadó cég szerint negyed millióan vannak azok, akiknek ki kell egészíteniük a személyi jövedelemadó bevallási tervezetüket. Minden évben kiegészítésre szorulnak az őstermelők, az áfát fizető magánszemélyek, és a nem kisadózó egyéni vállalkozók tervezetei, valamint azoké, akik külföldről származó osztalék- és tőkejövedelmekben részesülnek.
 
Nem szerepel a bevallási tervezetben többek között az ingatlan bérbeadásból származó bevétel és szintén felülvizsgálatra szorul a bevallás, ha év közben a magánszemély nem érvényesítette a családi adókedvezményt.
 
A bevallási tervezettel kapcsolatos ügyintézéshez a NAV három videót tett közzé, amelyben három gyakori esetet mutat be, amikor az adózónak szükséges módosítania a bevallási-tervezetét.
 
A személyi jövedelemadó visszaigénylése
 
A személyi jövedelemadó visszaigénylését bemutató videó segítséget nyújt az adózóknak, hogy az eSZJA portálon az ügyfélkapus bejelentkezést követően hol találják az átnézésre váró bevallás tervezetet. Amennyiben abban visszaigényelhető adót számolt részükre a NAV, akkor a visszaigényléshez szükséges adatok megadásának menetéről tájékozódhatnak a kis filmből és az adó 1+1%-ának felajánlásához szükséges lépéseket is megismerhetik.
 
 
Családi kedvezmény módosítása az szja-bevallási tervezetben
 
Egy másik útmutató videóban egy olyan adózó szja bevallási tervezet módosítással kapcsolatos teendőit mutatják be, aki év közben családi adókedvezményt nem érvényesített, de családi pótlékra lenne jogosult, ezért benyújtotta a VISSZADÓ nyilatkozatot és meg is kapta februárban az adó visszatérítést. Neki a gyermeket nevelő magánszemélyek adó visszatérítése menüpontban szükséges kiegészítést tenni, nyilatkoznia kell a családi kedvezményről.
 
 
Szja-bevallási tervezet módosítása, szja-visszatérítés jelölése
 
A harmadik videóban példaként egy olyan egyedülálló adózó szerepel, aki év közben vette igénybe a családi adókedvezményt, de az erről szóló munkáltatói adatszolgáltatások hiányosan érkeztek meg a NAV-hoz. Ebben az esetben az adó visszatérítéshez úgy lehet hozzájutni, ha az adózó kitölti az családi adókedvezményre vonatkozó sorokat, megadja a gyermekek adatait és a jogosultsági hónapokat, valamint bejelöli, hogy igénybe veszi az adó visszatérítést és annak kiutalásához szükséges adatokat is NAV rendelkezésére bocsátja.
 
 
 
kép forrása: www.pixabay.com
 
###ROADBLOCK1###