Kriptovalutával üzletel? A személyi jövedelemadó bevallásban az abból származó jövedelmet is fel kell tüntetnie.

A kriptovaluták virtuális pénzek, amelyeknek fizikai megjelenésük ugyan nincs, de digitális fizetőeszközként egyre elterjedtebbek.

Az egyre növekvő népszerűségük indokolta, hogy az idei évtől új szabályozás került bevezetésre, a tőkejövedelmek között adózik a kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem.

2022.01.01-től külön adózó jövedelemnek számít a magánszemélyek kriptoeszköz ügyletekből származó jövedelme, tehát e jövedelem után is 15 százalékos szja-t kell fizetni, amelyet évente, az adóévet követő május 20-ig az szja-bevallásban kell bevallani és megfizetni.

A szabályozás azokra az ügyletekre vonatkozik, amikor a magánszemély bárki számára elérhető, tehát nem zártkörű ügyletben kriptoeszközt átruház, és ezzel törvényes fizetőeszközben szerez bevételt.

A kriptovalutával történő ügyletből származó bevétellel szemben a tárgyévi igazolt költségek elszámolhatóak, tehát ha bevételek összege meghaladja a kiadások összegét, ügyleti nyereség keletkezik, míg ha a kiadások összege a nagyobb, akkor ügyleti veszteséget realizálunk.

A kriptovaluták gyors árfolyam ingadozása miatt könnyen előfordulhat, hogy veszteséget kell elkönyvelni az év végén, vagy csak kis összegű bevételt sikerül elérni. A NAV szabályozása szerint ügyleti bevételt nem kell megállítani, - tehát nem kell adót fizetni - abban az esetben, ha az ügylet bevétele nem haladja meg a minimálbér 10%-át, és a bevétel megszerzésének napján más, azonos tárgyú ügyletből a magánszemély nem szerez bevételt, valamint ha a bevételek összege az adóévben kevesebb, mint a minimálbér.

Ügyleti veszteség esetén lehetőség van adókiegyenlítést alkalmazni, azaz az adóévben és az azt megelőző két évben végrehajtott ügyletből származó veszteség „adótartalma” az éves bevallásban megfizetett adóként érvényesíthető. Ezt először idén a 2021-es szja-bevallásban lehet megtenni.
 
kép forrása: www.pixabay.com
 
###ROADBLOCK1###