Magasabb összegű adókedvezmény jár a súlyos fogyatékkal élőknek

A súlyos fogyatékkal élők, valamint azok, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek – ha egészség állapotuk megengedi és tudnak kereső tevékenységet végezni - akkor személyi adókedvezményt vehetnek igénybe.

2021. január 1-től a súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont adóalapját csökkentheti a személyi kedvezménnyel, amelynek mértéke a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve. Idén mivel 200.000 Ft-ra emelkedett a minimálbér összege, így az annak egyharmadára vonatkozó 15%-os adótartalom 10.005 Ft, tehát havonta ekkora kedvezménnyel számolhat az, aki súlyos fogyatékkal él.
 
Milyen betegségek után érvényesíthető az adókedvezmény?

2021. január 1-től bővült azon betegségek köre, amelyek után érvényesíthető az adókedvezmény, már nem csak a hallási, látási, mozgásszervi fogyatékosság, az elzáródást okozó érbetegségek és a súlyos szervi károsodással járó immunbetegségek, valamint a laktóz-, gluténérzékenység és a cukorbetegség tartozik az igénybevételre feljogosító betegségek közé.
 
Hanem az alábbi betegségek alapján is csökkenthető az összevont adóalap:
  • endometriózis
  • mellrák
  • méhnyakrák, petefészekrák
  • prosztata és hererák
 
A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket és a hozzájuk kapcsolódó BNO kódokat tételesen a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet melléklete tartalmazza, így a kezelési lapon feltüntetett BNO kód alapján e rendeletben ellenőrizhető a jogosultság.
 
Mik az igénybevétel feltételei?

Az adókedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a magánszemély már az igénybevétel időpontjában rendelkezzen a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolással, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozattal – írja honlapján a NAV.

A fogyatékosságról igazolást a háziorvos, illetve az egészségkárosodás jellegétől függően a szakorvos tud kiállítani, míg a rokkantsági járadék megállapítására a lakóhely szerint illetékes nyugdíj-megállapító szerv jogosult, tehát nem a NAV hatáskörébe tartozik.

Másik fontos feltétel, hogy az adókedvezményt igénybe vevő szerezzen jövedelmet, tehát legyen összevont adóalapba tartozó jövedelme.

Lehet-e utólag érvényesíteni a kedvezményt?

Abban az esetben, ha a munkáltató évközben az adóelőlegnél nem érvényesítette a személyi adókedvezményt, akkor utólag a személyi jövedelemadó bevallás önellenőrzésével lehet ezt megtenni. A kedvezmény az 5 éves elévülési idő figyelembevételével, több évre visszamenőleg is érvényesíthető, idén már csak a 2016. évi szja bevallásra nyújtható be önellenőrzés.
 
kép forrása: www.pixabay.com
 
###ROADBLOCK1###