Őstermelőket érintő fontos adózási változás!

Mezőgazdasági őstermelő tevékenység önállóan vagy őstermelők családi gazdaságának tagjaként folytatható, aki ilyen formában végez gazdálkodó tevékenységet, annak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (röviden: NAK) kell a nyilvántartásba vételét kérnie.

Az őstermelői tevékenységek körének meghatározás is a NAK hatáskörébe tartozik, alapvetően két tevékenység csoportot különböztet meg a Kamara, a mező- és erdőgazdasági tevékenységet és a kiegészítő tevékenységet.

A termelési tényezők hasznosításából, értékesítéséből származó bevétel kikerült a kiegészítő tevékenységből származó bevételek közül

Kiegészítő tevékenységnek számít többek között a falusi és agroturizmus, a kézművesipari tevékenység, a fűrészáru-feldolgozás és a takarmány-előállítás is. A kiegészítő tevékenységekre az szabály vonatkozik, hogy az ilyen típusú tevékenységekből származó éves bevétel nem haladhatja meg az őstermelői tevékenységből származó éves bevétel negyedét. Az idei évtől fontos változás, hogy a termelési tényezők hasznosításából, értékesítéséből származó bevétel nem minősül kiegészítő tevékenységnek.
 
Például, ha az őstermelő értékesíti valamelyik mezőgazdasági gépét, akkor az abból származó bevétel nem tartozik a kiegészítő tevékenységből származó bevételek közé. A mezőgazdasági eszközök ára gyakran igen magas, így annak értékesítésével sok esetben nem volt tartható a szabály, hogy a kiegészítő tevékenység bevétele ne haladja meg az éves őstermelői tevékenységből származó bevétel negyedét.

A minimálbér emeléssel nőttek a bevételi értékhatárok

A másik változás 2022. január 1-től, hogy a minimálbér emelésével változtak az őstermelők éves bevételére vonatkozó értékhatárok.
 
A bruttó 200.000 forintos minimálbér alapján, amennyiben a bevétele nem haladja meg az éves minimálbér felét, azaz 1,2 millió forintot, az őstermelőnek nem kell bevételt megállapítania és adót fizetnie, míg az éves minimálbér ötszöröséig, azaz idéntől 12 millió forintig bevételt kell ugyan számolnia, de nem kell szja-t fizetnie.
 
Az éves minimálbér ötszöröse és tízszerese közötti éves bevételrészre alkalmazhatja az őstermelő az átalányadózásra vonatkozó kedvező szabályokat, és csak az éves minimálbér tízszerese feletti, tehát a 24 millió forintot meghaladó bevételrészre nem alkalmazható az általányadózás.
 
kép forrása: Pixabay
 
###ROADBLOCK1###