Szokott borravalót adni? Adózási szempontból nem mindegy, hogy készpénzben vagy bankkártyával teszi!

Napjainkban egyre több étterem és vendéglátóhely vezet be szervízdíjat, azaz a számlán feltüntetik, hogy mennyibe került a felszolgáló közreműködésével a kiszolgálás, így azt kötelezően meg kell fizetnünk, míg borravalót önkéntesen adunk akkor, ha elégedettek voltunk a kiszolgálással.

A szervízdíj

A szervízdíj előre rögzített, összege a fogyasztás értékének általában 8-15%-a, amelyet kötelezően szerepeltetnie kell a vendéglátóhelynek az árjegyzéken, és elkülönülten is kell kezelni a pénztárjelentésben. Ezt esetben az általunk megfizetett szervízdíjat a munkáltatónak kötelező a szétosztani a munkavállalók között, oly módon, hogy előtte a bruttó összeget az ÁFA levonást követően a járulékokkal csökkenteni kell.

A borravaló

Először is fontos leszögezni, hogy a munka törvénykönyve értelmében a munkavállaló harmadik személytől díjazást csak akkor fogadhat el, ha munkáltatójával erről megállapodott.

Az szja-törvény értelmében a borravaló főszabályként évek óta adómentes jövedelemnek számít, azonban nem mindegy, hogy azt hogyan adja a felszolgálónak, készpénzben vagy bankkártyával fizet. Továbbá az is meghatározza az adófizetési kötelezettséget, hogy a munkáltató hogyan kezeli a borravalót, azaz bekerül-e az a pénztárba.
 
Készpénzes fizetés esetén
 
Ha közvetlenül készpénzben a felszolgálónak ad borravalót a számla rendezésekor, akkor az adómentes jövedelem lesz.
 
1. Mi a helyzet, ha a borravalót külön gyűjtik?
 
Célszerű a felszolgálóknak a kapott borravalót elkülönülten gyűjteni és szétosztani maguk között, mert akkor az adó- és járulékmentes lesz. Ha az összegyűjtött borravalót a munkáltató osztja el, akkor már munkabérként adózó jövedelemnek minősül.

2. Mi történik, ha a borravaló bekerül a munkáltató pénztárába?
 
Ha bekerül a pénztárba a borravaló, akkor bevételnek számít, tehát adó- és járulékköteles lesz.
 
Bankártyás fizetés esetén
 
Amennyiben bankkártyával szeretne fizetni és elégedett volt a nyújtott szolgáltatással, amiért borravalót szeretne adni már más a helyzet, hiszen ekkor már közvetett módon kerül a borravaló a felszolgálóhoz.

1. Milyen adófizetési kötelezettség merül fel, ha a borravalóval növelt fogyasztási ellenértéket egy összegben, bankkártyával fizeti ki?
 
Ez esetben ez a vállalkozó bevételének minősül, így ő tudja szétosztani a nap végén a felszolgálók között, aminek az eredménye, hogy a kifizetett borravaló értéke bérjövedelmeként adózó juttatásnak számít.
 
2. Miért érdemes a borravalót bankkártyával külön tranzakcióként beütni?

Mert ha a felszolgáló külön üti be a borravaló összegét a terminálon, akkor nem képezi a vállalkozás bevételét, így abban az esetben, ha azt a felszolgálók osztják szét egymás között adómentes lesz, míg ha a munkáltató osztja el, akkor adó- és járulékkötelessé válik.
 
kép forrása: Pixabay
 
###ROADBLOCK1###