Meseparkot minden kórháznak!

Ilyen tapasztalatokkal tértek haza a magyar gyermekonkológusok, akik ellátogattak a hollandiai Princess Maxima gyermekonkológiai központba. De hasonló élményeik lehettek volna akkor is, ha a dániai Hans Christian Andersen gyermekkórházban járnak.
 

Mi a közös ezekben az intézményekben?


Kórház, ahol jó lenni!

 
 

"Itt minden értem volt" - mondta el a hollandiai központban töltött időről egy holland kisfiú, akit hat hónapig kezeltek a kórházban. A kezelések befejeztével alig akart hazamenni.

A kórházi Mesepark létrehozásával ezt az élményet itthon is átélhetnék a súlyos beteg gyerekek!

A holland központ ambulanciáján például valódi hangszerekkel - szintetizátorral, dobokkal, interaktív képernyővel - felszerelt zeneszoba várja a gyógyuló gyerekeket. Dániában pedig a kórház kertjében kültéri hangszerek teszik könnyebbé az itt töltött időt - és segítenek megküzdeni a betegséggel. Ezek olyan egyszerű ütőhangszerek - xilofon, dobok, harangok -, amiken mindenféle előképzettség nélkül is zenélni tudnak a gyerekek. De gokart pálya, kosárpalánk és kültéri tornaeszközök is várják itt a kis betegeket, akik úgy érezhetik, mintha egy valódi mesebirodalomba csöppentek volna.


Gyógyító élmények

 

Amikor egy gyermek kórházba kerül, az orvosi ellátás mellett elengedhetetlen a gyógyuláshoz, hogy lelkileg is erőt kapjon, hiszen így tud átlendülni a nehezebb időszakokon.
 
Súlyos betegség esetén heteket, hónapokat töltenek kórházban a gyerekek, rengeteg fájdalmas vizsgálat, beavatkozás vár rájuk. Ilyenkor szó szerint életmentők számukra azok az élmények, játékok, amik legalább egy időre elterelik a figyelmüket a betegségről!

Ráadásul számos olyan betegség van, ami miatt ezek a gyerekek hosszú időre kimaradnak a közösségi életből: nem járhatnak óvodába, iskolába, programokra, de még játszótérre sem.

A mese, a játék, az élmények gyógyító hatása megkérdőjelezhetetlen. Sok intézményben létezik már játszósarok- vagy szoba, önkéntesek járnak a gyerekekhez, hogy egy kis vidámságot vigyenek a steril kórházi falak közé.

Kevés helyen van azonban lehetőség kinti játékra a kórház udvarán - olyan különleges eszközökkel, melyek nem csupán sorsfordító élményeket nyújtanak, hanem terápiás célokat is szolgálnak.


Meseparkot a magyar kórházakba!

 

Miért ne gyógyulhatnának nálunk is olyan mesés körülmények között a gyerekek, mint egy holland vagy dán kórházban?

A Démétér Alapítvány megálmodta Magyarország első Meseparkját a Démétér Ház mellett

"A tervek között szerepelnek kültéri hangszerek, ahol a közös zenélésen túl zeneterápiás foglalkozásokat is lehet majd tartani, és tornaeszközök, hogy a teljes felépüléshez szükséges gyógytornát a szabadban is végezhessék" - avat be a részletekbe Sedlák Gabriella, a Démétér Alapítvány vezetője.

Ötletekben nincs hiány: a fejlesztő eszközök mellett sakkozóasztal, lengőteke, mezítlábaspark és még számos felszabadító, gyógyító élményeket nyújtó játék is helyet kaphatna a Meseparkban.

A megvalósításhoz szükséges forrást az idei adó 1% felajánlásokból szeretné megteremteni az alapítvány.

"A tavalyi rendelkezőknek köszönhetően végre felújíthatjuk a kertet. Ha most is legalább 3000 ember felajánlja 1%-át a Démétér Alapítványnak, akkor jövőre a Meseparkot is megvalósíthatjuk!"

A tervezett Meseparkról és a Démétér Alapítvány működéséről itt olvashat:

https://1szazalek.demeterhaz.hu/

Adó 1%-ával támogassa, hogy itthon is világszínvonalú körülmények között gyógyulhassanak a gyerekek!

Adószámunk: Démétér Alapítvány - 18256110-1-43
 
###ROADBLOCK1###