Veszélyhelyzet alatt lejáró okmányok – Hogyan hosszabbítható meg egyszerűen a vezetői engedély?

A veszélyhelyzetre tekintettel a 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró vezetői engedély érvényessége, - ahogyan a többi okmányé is - 2022. június 30-ig tart.
 
Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a meghosszabbított határidő csak belföldön érvényes, tehát ha külföldi nyaralást tervez, akkor mindenképpen szükséges megújítani a lejárt okmányokat. Míg a személyigazolvány, útlevél vagy a forgalmi engedély megújításához személyes ügyintézés szükséges, addig a lejárt jogosítvány helyett az új okmányt már online, egy automatikus eljárás keretében is lehet igényelni.
 

Mit kell tenni az elektronikus ügyintézéshez?


Az automatikus ügyintézés a magyarorszag.hu oldalról a KAÜ szolgáltatáson keresztül történő elektronikus azonosítást követően indítható. Az ügyintézés keretében egy online nyilatkozatot kell kitölteni arról, hogy igénybe kívánja venni az automatikus, hivatalbóli okmánykiállítás lehetőségét.
 
A hivatallal való kapcsolattartáshoz e-mail címét és telefonszámát is megadhatja, és a nyilatkozatban azt szükséges megjelölnie, hogy milyen belföldi címre vagy kormányablakba/okmányirodába kéri az okmány postázását.

Az online nyilatkozat kitöltésekor semmilyen dokumentumot nem szükséges csatolni, csak arról kell gondoskodni, hogy az okmány kiállításához szükséges valamennyi feltétel fennálljon, és megállapítható legyen a közúti közlekedési nyilvántartásból.


Milyen feltételek szükségesek az online ügyintézéshez?


Az egyik feltétel az egészségi alkalmassági vizsgálat, amelyet a háziorvos vagy az üzemorvos végezhet el, és az alkalmassági igazolást elektronikus úton meg is küldi az engedély-nyilvántartásba.

A másik, hogy az okmány kiállításhoz rendelkezésre álljon 3 évnél nem régebbi, digitális fénykép- és aláírásadat. Ha a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban ilyen nem érhető el, mert az elmúlt 3 évben nem készült személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány, akkor akár otthonról is készítethet video kapcsolaton keresztül arcképmás- és aláírás felvételt vagy bármelyik kormányablakban/okmányirodában megteheti azt.


Mennyibe kerül 2022-ben a jogosítvány megújítása?


Az érvényes jogosítványhoz orvosi alkalmassági vizsgálat szükséges, az elsőfokú vizsgálat díja az életkor függvényében 1.700 és 7.200 Ft között változik. Amennyiben a háziorvos úgy ítéli meg, hogy valamilyen súlyos betegség miatt másodfokú egészségügyi alkalmassági vizsgálatra van szükség, akkor már nagyobb költséggel kell számolni, hiszen annak díja 3.200 Ft és 10.800 Ft között mozog.
 
Az első fokú orvosi alkalmassági vizsgálat ára 2022-ben
50 éves kor alatt 7.200 Ft
50 és 60 éves kor között 4.800 Ft
60 és 70 éves kor között 2.500 Ft
70 éves kor felett 1.700 Ft
 
Az orvosi vizsgálat költségén felül személyes ügyintézés esetén felmerül még a jogosítvány megújításának díja is költségként. Ez 4000 forintba kerül, míg ha az igénylő betöltötte a nyugdíjkorhatárt, akkor ez az összeg 1500 forintra csökken. Ezzel szemben az elektronikus ügyintézéssel spórolhat is, hiszen az illetékmentes szolgáltatás.
 
kép forrása: Pixabay
 
###ROADBLOCK1###