Júliustól újabb nyugdíjemelés!

Az orosz-ukrán konfliktus hatására jelentősen megnőtt a makrogazdasági bizonytalanság, amely alapján az MNB márciusi inflációs jelentése 7,5-9,8% közötti inflációt jósol az idei évre. Emiatt a rekordinfláció miatt vált szükségessé a kiegészítő nyugdíjemelés, amelyet a kormány 161/2022. (IV.28) Korm. rendelete a nyugellátások és egyes más ellátások 2022. július havi kiegészítő emeléséről tartalmaz.
 

A júliusi emelés részletei


Július 1-től 3,9 %-kal nő a nyugellátás összege, így a januárban történt 5%-os emeléssel együtt összesen 8,9%-kal magasabb juttatást kapnak idén a nyugdíjasok. Az emelés január 1-ig visszamenőleg is jár az év első 6 hónapjára, továbbá a tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén, az arra járó korrekciót egy összegben kapják majd kézhez az érintettek. A különbözetet a 2022. júliusára járó ellátással egyidejűleg fogják folyósítani.

Abban az esetben, ha valakinek a rendeletben maghatározott ellátások közül több is jár, akkor azok összege külön-külön kerül megemelésre, míg például az özvegyi vagy szülői nyugdíj megosztása esetén az adott nyugdíjrészt kell emelni.
 

Év végén nyugdíjprémium is jöhet


A nyugdíjprémium feltétele, hogy a GDP növekedése elérje a 3,5%-ot. Erre van esély, a gazdaság növekedési képessége erős, ugyanakkor az orosz-ukrán konfliktus miatt nagyfokú a bizonytalanság, az emelkedő nyersanyag- és energiaárak, valamint az ellátási lánc nehézségei is lassítják a növekedést. Ha a nyugdíjprémium előfeltétele teljesül, akkor novemberben újabb egyszeri juttatást kaphatnak a nyugdíjasok.
 

Jobban megérte nem halogatni a nyugdíjazást


Bár a korábbi években az volt a jellemző, hogy az évközi nyugdíjazás helyett, érdemesebb volt megvárni a következő évet a nyugdíj megállapítás kérésével, idén a nyugdíjemelés és a 13. havi nyugdíj miatt nagyobb összegű ellátásban részesülnek azok, akik már tavaly nyugdíjba vonultak.
 
Míg a valorizációs szorzószámok 8,7%-kal emelkedtek a tavalyi évhez képest, azaz ennyivel magasabb nyugdíj lett kalkulálva azoknak, akik csak 2022-ben lettek nyugdíjasok. Addig a nyugdíjemelés mértéke 8,9%, és csak azokat illeti meg, akik már tavaly is nyugdíjasok voltak.
 
kép forrása: Pixabay
 
###ROADBLOCK1###