Meghosszabbították a SZÉP-kártyával történő élelmiszer-vásárlás lehetőségét

A kormány eredeti intézkedése szerint 2022.02.01. és 2022.05.31. között lehet az élelmiszerüzletekben is Széchenyi Pihenő Kártyával fizetni.

A 2022. április 29-étől hatályos 162/2022. (IV. 28.) Korm. rendelet alapján egy hónappal tolták ki a határidőt. A rendelet értelmében 2022. július 1-ig használható a SZÉP-kártya vendéglátás alszámláján lévő egyenleg hideg élelmiszer vásárlásra.

A SZÉP-kártya alzsebei között átjárhatóságról már korábban döntés született, amelynek értelmében az év végéig szabadon fizethetünk a vendéglátás-szabadidő-szálláshely fülekről, így plusz egy hónapig akár a szabadidő fülről is finanszírozhatjuk a nagy bevásárlást.

A SZÉP-kártya használata a felhasználási lehetőségek körének bővülésével, jelentősen megnőtt. A Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása szerint az év első negyedévében a SZÉP-kártyás fizetések a tavalyi évhez képest 81%-kal nőttek, azaz a felhasználók 84,4 milliárd forintot költöttek az elfogadóhelyként regisztrált vállalkozásoknál.
 
Emellett a feltöltés összege is növekedett, a munkaadók idén január és március között 102,8 milliárd forintot töltöttek a kártyákra, amelynek nagy része az előzetes várakozásoknak alapján, nyáron a turisztikai szektorban kerül majd felhasználásra.

Az egyik SZÉP-kártya szolgáltatást nyújtó bank a K&H közleményéből kiderül, hogy a kormány által bevezetett módosítás egyre népszerűbb. Annak februári bevezetése óta február-március-április hónapokban a K&H SZÉP-kártyás költések összege több, mint 7,5 milliárd forint volt. Ez az összeg 77%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest.
 
Az élelmiszerre fordított költés is hónapról hónapra nő, a teljes költés arányán belül februárban 24, márciusban 28, áprilisban pedig már 29 százalékot fordítottak a K&H SZÉP-kártya használók élelmiszer vásárlásra, amely trend a szabályozás meghosszabbítása révén tovább folytatódhat.
 
kép forrása: Pexels
 
###ROADBLOCK1###