SZJA 1% felajánlás: Közel ezer civil szervezetet zárt ki a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden évben közzéteszi azoknak a civil szervezeteknek a listáját, amelyeket kizárt az 1%-os felajánlásra jogosult kedvezményezettek köréből. Idén 955 civil szervezetet tartalmaz a lista, amelynek több mint három negyede vidéki székhelyű szervezet, megtalálhatóak közöttük helyi hagyományőrző- és sportegyesületek valamint nevelési-oktatási intézményeket támogató alapítványok is. A lista szereplői közül 16 szervezet megszűnt és további 24 törlés alatt áll. 39 szervezet esetén végelszámolási, míg 11 szervezetnél felszámolási eljárás indult, így számukra nem ajánlható fel a személyi jövedelemadó egy százaléka.

Felajánlásra azok az egyesületek és alapítványok jogosultak, akik a 2022-es rendelkezőévre előzetesen regisztráltak, feltéve, ha bírósági nyilvántartásba vételük legkésőbb 2019. december 31-én megtörtént, valamint székhelyük belföldön van és nyilatkozatuk szerint közhasznú tevékenységet folytatnak.

Ezen kívül kedvezményezett lehet a Magyar Tudományos Akadémia, az országos közgyűjtemények, a Magyar Állami Operaház, a Magyar Országos Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár, a Neumann János Multimédia Könyvtár, az országos szakmúzeumok, az egyéb kulturális tevékenységet folytató szervezetek, illetve a felsőoktatási intézmények és a Nemzeti Együttműködési Alap is.
 
Milyen okok vezetnek a kedvezményezettek listájáról történő kizáráshoz?

Annak, hogy egy szervezet kizárásra kerüljön alapvetően három oka lehet.
 
  1. Az egyik ilyen ok, hogy a kiutalásban részesülő kedvezményezett nem adta be a neki átutalt szja 1%-os összeg felhasználásáról szóló 14-19KOZ jelű elektronikus közleményeket. A kedvezményezetteknek a kiutalást követő második év május 31-ig kell nyilatkoznia arról, hogy a számára juttatott összeget, milyen célokra használta fel, vagy esetlegesen tartalékolta.
  2. A másik indok, ha a NAV az átutalt szja 1%-os összeg közcélú felhasználásának ellenőrzésekor megállapította, hogy a kedvezményezett a közleményében valótlan adatot közölt.
  3. Akkor is kizárja a NAV a kedvezményezett, ha a közleményében hibás számadatokat közölt, vagy nem az elszámolandó összeget szerepeltette, és ezeket a NAV által kitűzött határidőben nem javította.
 
Felajánlható-e az 1% köztartozással bíró szervezetnek?

Attól függetlenül, hogy egy civil szervezetnek köztartozása van, még rendelkezhetünk javára a személyi jövedelemadónk 1%-ról. A NAV ebben az esetben a kiutalás előtt a felajánlott adóösszeget vagy annak egy részét átvezeti az általa nyilvántartott köztartozásra, majd a kiegyenlítés után fennmaradó összeget utalja csak ki a szervezetnek.
 
A 1% felajánlásának határideje egybeesik a szja bevallás határidejével, azaz 2022. május 20. A 21EGYSZA nyilatkozat kitöltése előtt azonban mindenképpen ellenőrizze, hogy a szervezet, akinek szánja a pénzt valóban jogosult-e rá. Ezt a NAV oldalán keresztül ide kattintva teheti meg.
 
kép forrása: Canva
 
###ROADBLOCK1###