Ezzel a 10 dologgal segíthetjük a súlyos beteg gyermekek családját!

Varázsszer, ami pár nap alatt meggyógyítja a daganatos betegséget? 
Erre sajnos még várni kell. 
Nincs egyetlen csodaszer.
Van azonban 10 dolog, amivel jelentősen növelhető a gyógyulás esélye. Ezek megkönnyítik a betegség embert próbáló időszakát a gyermek és a család számára is, így gyorsabb és teljesebb a testi-lelki felépülés.
 

1. Ugye az anyukám is itt lehet velem? 


Az súlyos betegséggel küzdő kis hősök szüleinek életmentő ereje van. Állandó jelenlétükkel és biztonságot nyújtó szeretetükkel óriási mértékben járulnak hozzá gyermekük gyógyulásához. A vidékről budapesti kórházba kerülő családok számára azonban ez gyakran nehézséget jelent, hiszen nem tudnak egy szállást hónapokra megfizetni, sem naponta ingázni a lakóhelyükről. A Szent László Kórház területén lévő Démétér Ház éppen nekik nyújt biztonságos és otthonos helyet a gyógyuláshoz.
 

 

2. "Krisztián doktor bácsi mellett semmitől nem félek!"


"Amikor kijöhettünk a steril szobából, legszívesebben az összes orvost és nővért hazavittem volna magammal. Csak mellettük éreztem biztonságban a gyermekemet" - mesélte egy leukémiával küzdő kisfiú édesanyja. Súlyos betegség esetén a lábadozás első hónapjaiban életmentő lehet, hogy akár fél órán belül orvoshoz kerüljön a gyermek, ha sürgős segítségre van szükség. A Démétér Ház ezért a kórház területén kapott helyet.


3. Együtt alhassak Anyával és Apával!


"A gyerekek a kórházi osztályon már azt várják, hogy mikor költözhetnek át a Démétér Házba" - meséli Sedlák Gabriella, a Démétér Alapítvány vezetője. "Itt végre együtt alhatok anyával és apával" - teszi hozzá Máté, aki csontvelő-traszplantáció után lábadozik. A Démétér Ház szobái otthonosak, itt minden családnak van egy saját kis kuckója. A steril kórházi körülmények helyett színes babzsákok és játékok várják a gyerekeket. "Az otthont idéző biztos pont, ahova jó hazatérni esténként" - foglalja össze Máté édesanyja.
 

 

4. Nekem csak az a dolgom, hogy meggyógyuljak!


A családot valódi sokkhatás éri, amikor egy súlyos diagnózissal szembesülnek. Ilyenkor csak egy dolog a fontos: a gyógyulás. Olyan környezetre és gondoskodásra van szükségük, hogy minden erejüket a felépülésre fordíthassák.


5. Ne legyünk egyedül a bajban!


A tágabb család segít, a munkatársak, ismerősök bíztatnak, de valódi együttérzést csak a hasonló helyzetben lévő szülőtársak adhatnak. A Démétér Házban egymást támogató közösség alakul ki, ahol mindenki erőt meríthet a többiektől. Gyakran hazatérés után is megmaradnak a barátságok. "Ők tudják, min megyünk keresztül" - mondja Barnus anyukája, aki ma is tartja a kapcsolatot az itt megismert szülőtársakkal.


6. Valaki megvigasztal?


Életük legnagyobb megpróbáltatásával küzdenek a családok, így fontos számukra, hogy ne csak fizikai gyógyítást, hanem lelki segítséget is kapjanak. A Démétér Házban pszichológussal és lelkigondozóval is beszélhetnek. Felbecsülhetetlen az az érzelmi támogatás is, ami a Ház többi munkatársából árad, akik végig mellettük állnak a nehéz hónapokban.


7. Ehetek csokit? Kimehetek már a kertbe? Muszáj még hordanom a maszkot?


A betegség és a gyógyulás időszakában a szülők tele vannak kérdéssel, bizonytalansággal. Ilyenkor gyakran még a leghétköznapibb dolgok sem egyértelműek. Az orvosok közelségén túl a Démétér Ház munkatársainak tapasztalata segít ilyenkor a családoknak.


8. Az osztálytársaim is visszavárnak!


"Óriási könnyebbség, hogy Barnus elkezdhette itt az első osztályt! Megtanult írni-olvasni, így nem kell osztályt ismételnie: ősszel másodikba mehet!" - meséli lelkesen Barnus anyukája. A gyerekek számára hatalmas motiváció - a tanuláshoz és a gyógyuláshoz is -, hogy felépülve a saját osztályukba térhetnek vissza, nem maradnak le az iskolában. A Démétér Ház pedagógusai kicsiktől a középiskolásokig mindenkinek segítenek.
 

 

9. Én is szeretnék találkozni a Télapóval!


"Törekszünk arra, hogy a betegség ellenére is megőrizzük a gyerekkort" - foglalja össze a Démétér Ház egyik leglényegesebb küldetését az alapítvány vezetője. Az itt gyógyuló gyerekek számára a fájdalmas kezelések mellett életmentők azok az élmények, amik egy időre elterelik a figyelmüket a betegségről. Ráadásul hónapokig kimaradnak a közösségből, minden óvodai-iskolai programból. A Démtér Házban ezért élményekkel színesítik a hétköznapokat: Mikulás, farsang, rendkívüli tanévzáró, őszi tökfaragás... A gyermekek így a nehézségek ellenére is jó emlékeket őriznek az itt töltött időről, ami döntő fontosságú a teljes lelki felépülésükhöz.
 

 

10. És mi lesz, amikor hazamehetünk?


A kórházból való hazatérés csak az első állomása a gyógyulásnak: ezután még hosszú hónapokig kell folytatni egyes kezeléseket, betartani a higiéniás előírásokat. A teljes gyógyulás gyakran évekbe telik, a betegség visszatérésétől való félelem pedig talán soha nem tűnik el teljesen... A Démétér Ház munkatársai hazatérés után sem engedik el a családok kezét: bármikor felhívhatják őket, ha tanácsra vagy csupán egy kis megnyugtatásra van szükségük.
 
 
Talán egyszer kezünkben lesz a csodaszer, ami néhány nap alatt minden betegséget meggyógyít. Addig azonban rengeteget tehetünk azért, hogy ezek a kis hősök és szüleik minél teljesebb körű támogatást kapjanak a küzdelemhez.
 
A Démétér Ház mellett jövőre egy Meseparkot szeretnének létrehozni, hogy még több gyógyító élmény segítse a gyerekek felépülését.
 
Ezt az idei adó 1%-os bevételekből szeretnék megvalósítani. 
 
Május 20-ig még rendelkezhet az 1 százalékról, így a "Démétér család" különleges tagja lehet!
 
A tervezett Meseparkról és a Démétér Alapítvány működéséről itt olvashat: 
https://1szazalek.demeterhaz.hu/

Adó 1%-ával támogassa, hogy itthon is világszínvonalú körülmények között gyógyulhassanak a gyerekek!

Adószámunk: Démétér Alapítvány - 18256110-1-43
 
###ROADBLOCK1###