Minden 1% számít! – Mit kell tudni az szja 1+1% felajánlásáról?

Idén a koronavírus járvány, az orosz-ukrán háború és az energiaválság miatt még nagyobb szükség van arra, hogy felajánljuk adónk 1+1%-át azoknak a nehéz anyagi helyzetbe került szervezeteknek, akik bármiféle segítségnyújtásban részt vesznek, jó ügyért dolgoznak.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy eddig már több, mint 875 ezer egy százalékos nyilatkozat érkezett elektronikusan az adóhivatalhoz, azaz már 10%-kal többen ajánlották fel adójuk 1%-át, mint tavaly ilyenkor.
 
Mivel minden 1% számít, ezért összegyűjtöttük azokat az informácókat, amelyek fontosak nyilatkozatunk megtételéhez.
 

1. 2022. május 20. jogvesztő határidő

A jogvesztő határidő azt jelenti, hogy amennyiben május 20. után rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, akkor rendelkezése érvénytelennek minősül, amely késedelem igazolási kérelemmel sem menthető ki.

 
2. A gyermeket nevelő szülők a kapott adó-visszatérítés ellenére is nyilatkozhatnak az 1+1%-ról

A szülők a számukra visszatérítendő adó terhére is rendelkezhetnek annak 1+1%-áról, hiszen az állam azt költségvetési támogatásként visszapótolja.

 
3. A civil kedvezményezettek számára minden évben rendelkezni kell

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a civil kedvezményezett számára tett felajánlásunkat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veszi figyelembe, ezért ha idén is szeretnénk rendelkezni az adónk 1%-áról, akkor az eSZJA portálon keresztül vagy a 21EGYSZA nyilatkozat kitöltésével tehetjük meg a felajánlásunkat.

 
4. Az egyházak és a Nemzeti Tehetség Program számára tavaly tett felajánlás idén is érvényben marad

2022. január 1-től már nemcsak a vallási közösségnek, hanem a kiemelt költségvetési előirányzatnak tett felajánlások is érvényben maradnak, addig, amíg a rendelkező nem ad be újabb nyilatkozatot, vagy a korábbi nyilatkozatát vissza nem vonja. Tehát ha tavaly technikai számra adott le érvényes nyilatkozatot, akkor azt a NAV eltérő rendelkezés hiányában idén is figyelembe veszi. 
 

5. A kedvezményezettek jogosultságát a NAV oldalán ellenőrizheti

A felajánláshoz elegendő a kiválasztott civil kedvezményezett adószámát és a választott egyház technikai számát feltüntetni a nyilatkozaton. Ha szeretné, hogy az adóhatóság közölje a választott szervezettel nevét, lakcímét és e-mail címét, akkor szükséges ezen adatok megadása is. Az adószám és a technikai szám érvényességét az NAV oldalán itt tudja ellenőrizni, így mehet biztosra ahhoz, hogy célba érjen a felajánlása.
 

6. A nyilatkozat legegyszerűbben elektronikusan nyújtható be

Nyilatkozatát legkönnyebben ügyfélkapus hozzáféréssel az eSZJA oldalon keresztül tudja benyújtani, ahol néhány kattintással rendelkezhet a felajánlásról 2022. május 20. éjfélig.
 

7. Papír alapú nyilatkozatát még a NAV ügyfélszolgálatain leadhatja

Ha nincs ügyfélkapus hozzáférése, akkor a papír alapon kitöltött 21EGYSZA jelű nyomtatványt a meghosszabbított nyitvatartással működő NAV ügyfélszolgálati irodáiban is leadhatja.
 
kép forrása: Canva
 
###ROADBLOCK1###