Biztonságosabbá tehető az Ügyfélkapus bejelentkezés

 
Az Ügyfélkapu szolgáltatásait sokan használják, hiszen nem csak a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és adó 1 százalék nyilatkozat benyújtását könnyíti meg, hanem egyszerűen és gyorsan be lehet adni a felsőoktatási felvételi jelentkezést, vagy le lehet kérni a földhivatali nyilvántartásból egy tulajdoni lapot és térképmásolatot. Mindemellett még számos más ügyet el lehet intézni az elektronikus ügyintézési rendszeren keresztül.
 
Azonban az e-ügyintézés során fontos személyes adataink védelme, ezért indította el 2022. nyarán a NISZ Zrt. az Ügyfélkapu+ szolgáltatást, amely nem más, mint egy kétfaktoros hitelesítés. Ennek lényege, hogy az Ügyfélkapura történő bejelentkezéshez a felhasználó néven és a jelszón kívül, egy harmadik azonosító adatot is szükséges megadni, amelyet egy mobiltelefonra vagy tabletre telepített hitelesítő (authenticator) alkalmazás generál. Így akkor sem kerülnek személyes adataink illetéktelen kezekbe, ha ügyfélkapus belépési adataink kiszivárognak, például egy a böngészőnkbe mentett adatainkat ellopó víruson keresztül.

Mit kell tenni az Ügyfélkapu-n lévő adataink védelme érdekében?

A szolgáltatás ingyenesen igénybe vehető, amelyhez csak egy - lehetőség szerint kamerával rendelkező - mobiltelefon vagy tablet szükséges, amelyre telepíthető valamelyik a Play áruházban és az App Store-ban elérhető hitelesítő alkalmazás, mint amilyen a NISZ hitelesítő, a Google hitelesítő, vagy a Microsoft authenticator.

A szolgáltatás igénylését az Ügyfélkapura történt bejelentkezés után lehet megtenni, majd ezt követően profilunkkal kell párosítani a mobileszközre telepített hitelesítő alkalmazást. Ha ez megtörtént, akkor a legközelebbi bejelentkezéskor már a hitelesítő alkalmazás által előállított 30 másodpercenként frissülő kódot is kérni fogja a felület.

A hitelesítő alkalmazások használatához nincs szükség internetre, azok internetkapcsolat nélkül képesek előállítani az ideiglenes hitelesítő kódot.

Az Ügyfélkapu+ szolgáltatás beállítása során a rendszer arról is tájékoztatni, hogy mi a teendő, ha esetleg elvesztenénk a mobileszközt, amire a hitelesítő alkalmazást telepítettük. Erre az esetre egy törlőkódot hoz létre, amelyet érdemes elmenteni.
 
Az alábbi videó lépésről-lépésre mutatja be az Ügyfélkapu+ szolgáltatás igénylésének menetét.
 
 
 
kép forrása: Pexels
 
###ROADBLOCK1###