2023. januárjától nyugdíjemelés jön és februárban 13. havi nyugdíj is érkezik

A Magyar Közlönyben 2022. december 13-án jelent meg a kormányrendelet, amely a nyugellátások és egyes más ellátások 2023. január havi emeléséről szól, és a jogszabály 2023. január 1-jén lép majd hatályba.


Mekkora lesz a nyugdíjemelés mértéke?


A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény rendelkezik a nyugellátások és egyes más ellátások évenkénti rendszeres emeléséről, amely szerint az ellátást a megállapítását követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztóiár-növekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Ez alapján jövőre 15%-os emelést határoztak meg, amely az Mfor . Bár az infláció az előrejelzések szerint 14-17 százalékos lehet, így az is előfordulhat, hogy a nyugdíjasok járandóságának reálértéke csökken.
 
A nyugdíjemelésre egységesen 15%-os mértékben kerül sor, nem differenciáltan történik, így jelentősen eltérő összegű emelés illeti majd meg a kisnyugdíjasokat és a magas nyugdíjban részesülőket.


Kiknek jár még az emelés?


Az emelés nem csak nyugellátást érinti, hanem a Kormányrendeletben meghatározott más ellátások jogosultjait is megilleti, tehát azok is 15%-os emelésben részesülnek többek között azok, akik korhatár előtti ellátást, szolgálati járandóságot, átmeneti bányászjáradékot, táncművészeti életjáradékot, rokkantsági ellátást, rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, bányászok egészségkárosodási járadékát, fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást vagy a polgármesterek közszolgálati járadékát kapják.


A nyugdíjemeléssel kapcsolatos részletek


Amennyiben valakit több emeléssel érintett járandóság is megillet, akkor a 15 %-os növekményt a különböző ellátásokra külön-külön kell kiszámolni.
Míg a megosztott özvegyi nyugdíj és szülői nyugdíj esetén a folyósított nyugdíjrész alapján kell kalkulálni az emelést.
Szintén emelkedik a rokkantsági járadék havi összege, amely 2023. január 1-jétől 53 830 forint lesz.
Továbbá a kormányrendelet kimondja, hogy a saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj 2023. január 1-jétől havi 134 750 forint összeghatárig folyósítható együtt.
 
kép forrása: Pixabay
 
###ROADBLOCK1###