December 31-ig még igényelhető az otthonfelújítási támogatás

 

A Kormány a gyermeket nevelő családok otthon-felújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Kormányrendeletben foglaltak alapján a gyermeket nevelő családok számára 2021. január 1-től 2022.12.31-ig otthonfelújítási támogatás igénybevételét tette lehetővé, amely 2021. február 1-től egy hitelkonstrukcióval is kiegészült. A közelgő határidő miatt a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsönre a bankok többsége már nem fogad be új igénylést, de aki önerőben tudja finanszírozni a felújítást, az még az év végéig igényelheti a támogatást.


Ki részesülhet otthonfelújítási támogatásban?


A legalább egy gyermeket váró vagy nevelő, azonos lakóhellyel rendelkező, házastársak vagy élettársak igényelhetik a támogatást. Továbbá a gyermeküket egyedül nevelők is részt vehetnek a programban, amely keretében szinte minden, otthonfelújítással, korszerűsítéssel kapcsolatos munkára igényelhető a támogatás.


Hány alkalommal vehető igénybe a támogatás?


A támogatás a támogatási időszakban egyszeri és vissza nem térítendő, amely utólagos finanszírozással történik.


Milyen összegű támogatás vehető igénybe?


A támogatás összege a felújításra fordított költségeknek a fele, de maximum 3 millió forint, amelyben az anyagköltségek és a vállalkozási díj 50-50%-ban oszlik meg.


Melyek az igénylés alapvető feltételei?


Az alapfeltétel, hogy az igénylő vagy igénylők saját, vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket neveljenek, mindannyian legalább egy éve a felújítással érintett ingatlanban rendelkezzenek lakóhellyel és azt legalább 50%-ban tulajdonolják.


Az egy éves lakóhelyre vonatkozó kritérium alól az képez kivételt, ha magzatról vagy egy év alatt gyermekről van szó, illetve, ha az ingatlan tulajdonjogának megszerzésére vagy a felépült lakás ingatlannyilvántartási bejegyzésére egy éven belül került sor.


Hogyan lehet benyújtani a szükséges dokumentumokat az Államkincstárhoz?

 

  • Elektronikus úton ügyfélkapus bejelentkezést követően a SZÜF (személyre szabott ügyintézési felület) portálon keresztül
  • Kincstár honlapjáról letöltött dokumentumok postai megküldésével
  • Személyesen bármely kormányablakban a Kincstár honlapjáról letöltött dokumentumok leadásával
kép forrása: Pexels
 
###ROADBLOCK1###