Minimálbér-emelés 2023 – Mire számíthatnak a minimálbérből élők?

A munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletek megállapodtak a 2023. január 1-től érvényes minimálbér és garantált bérminimum összegében. Míg a minimálbér az idei évihez képest 16%-kal nő, így összeg jövőre 232 000 forint lesz, addig a garantált bérminimum 14%-kal, 294 400 forintra emelkedik. Ezek összegek a főállásban teljes munkaidőben bejelentett munkavállalókra vonatkoznak, akik heti 36 óránál többet dolgoznak.
 

Mit jelent a minimálbér és a bérminimum?
 

A minimálbér a kötelező legkisebb munkabér, amely a főállásban dolgozóknak jár, függetlenül az iskolai végzettségtől és a betöltött munkakörtől. Míg garantált bérminimum azokat illeti meg, akiknek munkaköre legalább középfokú végzettséghez kötött.


 
Hogyan értékelhető az emelés?


A 16%-os minimálbér-emelés a tavalyi évi csaknem 20 %-os emelést leszámítva a korábbi évekhez képest magasnak mondható, viszont azok jelentősen alacsonyabb infláció mellett is valósultak meg.
A minimálbér és a garantált bérminimum átlagos növekedése 15%, amely megegyezik a jövő évre kihirdetett nyugdíjemelés mértékével. Ez azonban elmaradhat az inflációtól, amelyet 14-17% körülire prognosztizálnak, így a minimálbérből élők esetén a reálkereset csökkenésére lehet számítani.

 
Mennyit kaphatnak kézhez a minimálbérből élők?
 

A bruttó 232 000 forint nettója adókedvezmények nélkül 154 280 forint, amely magasabb lehet azok esetében, akiket valamilyen adókedvezmény megillet. Aki például családi adókedvezményt vehet igénybe, az egy gyerek után 164 281 forintot kap kézhez, míg három gyerek után a teljes bruttó összeg jár nettóban is.
 

Milyen egyéb juttatásokat érint a minimálbér növekedése?

 
Egyes juttatások a minimálbér összegéhez vannak kötve. Ilyen a munkanélküli segély, amelynél az egy napra kifizetett összeg nem haladhatja meg az aktuális minimálbér napi értékét, így jövő évtől havonta maximálisan 232 000 forintra számíthatnak az álláskeresők. Hasonlóan követi a minimálbér változását a gyed, ami legfeljebb annak kétszeresének 70%-a lehet, azaz 2023-ban 324 800 forint.
 
kép forrása: Pexels
 
###ROADBLOCK1###