Három munkajogi változás 2023-ban, amivel érdemes tisztában lennie a szülőknek

Duplájára nőtt az apasági szabadság


Az apát megillető pótszabadság mértéke idén 5 nappal meghosszabbodott, így már 10 nappal rendelkezhetnek azok az apai jogállású vagy örökbefogadó férfiak, akik kérelmezték ezt a munkáltatójuktól. A kérelem benyújtására a gyermek születését vagy az örökbefogadást követő második hónap végéig van lehetőség, és azokat az apákat is megilleti, akik nem házasok, elváltak, vagy nem élnek közös háztartásban a gyermekkel.

Azt azonban fontos tudni az apanapokról, hogy csak az első 5 nap után jár a távolléti díj egésze, utána már csak annak 40%-át kapják az újdonsült apák.
 
Az átmeneti szabályozásnak köszönhetően amennyiben az apának 2022. augusztus 2. és december 31. között született gyermeke, és egyáltalán nem vett igénybe apasági szabadságot, vagy csak az akkor hatályos szabályozás szerinti 5 napot, akkor 2023. február 28-ig számára is biztosítani kell a lehetőséget a 10 nap pótszabadságra.
Ha az apa ez idő alatt munkahelyet váltott, akkor a következő munkahelyén jogosult a hátralévő szabadságnapokat kivenni, az pénzzel nem váltható meg. Így munkahelyváltás esetén az előző munkáltatónak igazolást kell kiállítani a már igénybe vett, és a még kiadható apanapok számáról.

Az apasági szabadság alatt felmondási tilalom van, tehát a munkáltató nem szüntetheti meg a munkaviszonyt egyoldalúan.
 


Bevezetésre került a szülői szabadság

 
A szülői szabadság a gyermek 3 éves koráig jár mindkét szülőnek, amennyiben munkaviszonyuk már legalább 1 éve fennáll. Ennek mértéke 44 munkanap, amely időtartamra a távolléti díj 10%-a illeti meg a szülőt, a gyermekgondozási díj (GYED) és gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) összegével csökkentve.
 
 

Távmunkavégzést és részmunkaidőben történő munkavégzést kérhetnek a kisgyermekes szülők

 
Az új szabályozásnak köszönhetően a szülők a gyermek 8 éves koráig egy általuk meghatározott időszakra kérhetik a távmunkavégzés keretében vagy részmunkaidőben történő foglalkoztatást munkáltatójuktól. Ennek feltétele, hogy legalább 6 hónapnyi munkaviszonnyal rendelkezzenek.
 
Kép forrása: Pexels
 
###ROADBLOCK1###