Példátlan orvosi összefogás a daganatos gyermekekért!

Ugye mindannyian azt szeretnénk, hogy a lehető legjobb kezelést kapjuk meg mi magunk, vagy szerettünk egy komolyabb betegség esetén?

 

De valljuk be, nagyon sok múlik azon hol és mikor ér utol minket az a betegség. Sajnos a legtöbb esetben nem mindegy melyik kórházba, milyen felszereltségű osztályra, vagy éppen milyen orvoshoz kerülünk. Akár teljesen más esélyekkel is indulhatunk az ország két pontján.

 

Erre találtak megoldást a magyar gyermekonkológusok.

 

A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat több mint 50 éve alakult azzal a céllal, hogy orvosi összefogás révén a daganatos gyerekek túlélési esélyét együttes erővel növelni tudják. Ez sikerült is: az akkori szinte halálos ítéletnek számító 10-15%-os túlélési arány mára 80-85%-ra növekedett.

 

Hogy mi a sikerük titka?

 

Az összefogás. Gyermekgyógyító csapatukban nincs helye széthúzásnak vagy versengésnek, mindenki a saját szakterülete mentén, összes tudását beveti a beteg gyermekek meggyógyításáért. Orvosok, nővérek, ápolók, pszichológusok, pedagógusok és dietetikusok együtt harcolnak az ország 8 gyermekonkológiai osztályán a daganatos betegségek leküzdése ellen.

 

 
„Három alapelvet fektettünk le 50 évvel ezelőtt, amit azóta is követünk:
Egyforma színvonalú ellátást nyújtunk függetlenül attól, hogy az ország melyik pontján gyógyul a gyermek. Ezt úgy érjük el, hogy mi, Gyermekgyógyítók folyamatosan tanulunk egymástól és egységes elveket követünk. Értékeljük egymás és saját munkánkat, hogy tovább fejlődhessen a gyógyító munka a gyermekek érdekében.”
– meséli Dr. Kriván Gergely hematológus, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke.
 
És ezek nem csupán üres szavak.
 
Lili gyógyulásának története remek példája annak, hogyan működnek együtt, akár 5 gyermekonkológiai centrum szakemberei egy kislány felépüléséért:
 
A hatéves Lili 2017 áprilisában hányásra, fejfájásra panaszkodott. Anyukája, Patrícia az aggasztó tünetek miatt azonnal orvoshoz fordult, végül a budapesti Bókay utcai klinikára kerültek, ahol kiderült: Lilinek agydaganata van.
 

 

Azonnal cselekedni kellett. Pár napon belül egy 3,5 órás műtét során operálták ki a daganatot az Amerikai úti centrumunkban. A Tűzoltó utcai Gyermekklinikán személyre szabott terápiás tervet, kezelési programot kapott, majd a lakhelyükhöz közelebb eső szombathelyi gyermekonkológiai osztályon kemoterápiát és sugárkezelést.


„Sajnos nagydózisú kemoterápiára volt szükség, ami nagyban károsíthatja a gyermek őssejtállományát” – magyarázza dr. Benyó Gábor, Lili kezelőorvosa, hogy miért kellett mindezek után Lilinek a Szent László Kórház őssejt-transzplantációs osztályán is kezelést kapnia.

 

 
Az ő története igazi siker: hiszen egy agresszív, előrehaladott stádiumban lévő daganatot sikerült közös erővel megállítani és eltüntetni.
 
Lili gyógyulása tökéletes példája annak, amiért a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat létrejött: hogy az ország onkológiai központjai, a daganatos gyermekekért dolgozó orvosok, nővérek, ápolók közös erővel, sikeresen küzdjenek meg a legsúlyosabb betegségekkel!
 
Tudjuk, hogy minden szülő legrosszabb rémálma, hogy gyermekét életveszélyes daganattal diagnosztizálják. De egy kis megnyugvást adhat a tudat, hogy bárhol is éljen a család az országban, a lehető legjobb kezekben lesz gyermekük.
 
A számok magukért beszélnek. A fantasztikus szakemberekből álló hálózat, a lehetőségeihez képest a legjobb ellátást nyújtja az ország összes daganatos beteg gyermekének.
 
De szükségük lenne még néhány nagyon fontos orvosi eszközre és speciális műszerre ahhoz, hogy ténylegesen világ színvonalú ellátást biztosíthassanak minden apróságnak. A listán szerepel többek között fénymikroszkóp, új típusú ultrahang készülék, mellkasszívó, de modern intenzíves ágy is.
 
Az idei személyi jövedelemadó felajánlásokból ezeket a műszereket szeretnék beszerezni 8 osztályuk számára.
 
Arra kérnek, hogy ha teheted segítsd őket közvetlenül Te is adó 1%-oddal, hogy még eredményesebben végezhessék gyógyító munkájukat!
 
Magyar Gyermekonkológiai Hálózat - Gyermekgyógyítók
Adószámuk: 18137587-1-43

 

###ROADBLOCK1###