Szja-bevallás elektronikusan – Még nem késő ügyfélkaput nyitni!

A személyi jövedelemadó-bevallás benyújtásának két módja van, felhasználható a NAV által elkészített adóbevallási tervezet, vagy önállóan is előkészíthető az szja bevallás. Azonban jóval könnyebb a dolgunk, ha a bevallási tervezetből indulunk ki, mert azt szükség esetén elegendő kiegészítenünk a hiányzó adatokkal és az év közben igénybe nem vett kedvezményekkel. Legegyszerűbben az eSZJA portálon érhető el a bevallási tervezet. De mit tegyünk, ha nincs ügyfélkapus regisztrációnk?
 
Az eSZJA portálra a Központi Azonosítási Ügynök segítségével lehet bejelentkezni, tehát vagy ügyfélkapus azonosítással vagy egyéb elektronikus hozzáférési lehetőséggel – mint e-személyi igazolvánnyal, telefonos azonosítással (RKTA), vagy arcképes azonosítással - kell rendelkezni a bevallási tervezet megtekintéséhez.
 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mindenkinek elkészíti a szja bevallási-tervezetét. Ha nem rendelkezik ügyfélkapus hozzáféréssel, de a tervezet postázást nem kérte, és a bevallás önálló kitöltésével sem szeretne bajlódni, akkor még most is érdemes ügyfélkaput nyitni. A tervezetek március 15-től érhetőek el elektronikusan, de ha csak azt követően regisztrál az ügyfélkapun, akkor is hozzáfér online az adóbevallási tervezethez, és módosíthatja, jóváhagyhatja az elkészített bevallási tervezetet.
Természetesen amennyiben korábban már más módon eleget tett bevallási kötelezettségének, akkor a „Dokumentumok” menü alatt érhető el az adóbevallási tervezet.
 
 

Ki nyithat ügyfélkaput?

 
Természetes személyek regisztrálhatnak az ügyfélkapun, akik megtalálhatóak a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban. Külföldi személyeknél pedig fontos, hogy az elektronikus ügyintézést igénybe vevő nyilvántartásban szerepeljenek.
 
 

Hogyan lehet a leggyorsabban ügyfélkapuja?

 
Személyesen kormányablakokban, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain, de akár egyes postai ügyfélszolgálatokon is van lehetőség ügyfélkapu regisztrációt igényelni.
Míg az online ügyintézés a https://ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio oldalon keresztül indítható el, amelyhez mindössze egy érvényes, fényképes személyazonosító igazolványra van szükség.
 
kép forrása: Pixabay
 
###ROADBLOCK1###