Családi adókedvezmény kalkulátor: Mennyi kedvezmény jár?

A családi kedvezmény a jövedelmünket terhelő adók és járulékok akár teljes mértékű elengedését jelenti. Azonban, ha a befizetett adóalapunk összege nem éri el az eltartottak számától függően meghatározott levonható kedvezmények összegét, akkor csak az adóalap elengedésére számíthatunk, extra jövedelem nem jár. De arra van lehetőség, hogy a szülők megoszthatják egymás között a családi adókedvezményt, így az adókedvezmény meghatározásánál mindkettőjük jövedelme figyelembe vehető a gyermek vagy gyermekek után járó meghatározott keretösszegig, tehát a család a lehető legnagyobb mértékű adóengedményben részesülhet.
 


Mennyivel csökkenthető az adóalap a családi kedvezmény esetén?

 
  • egy gyermek után: havonta 66 670 forinttal
  • két gyermek után gyermekenként havonta 133 330 forinttal
  • három (és minden további) gyermek után havonta gyermekenként 220 000 forinttal
 
 

Mihez nyújt segítséget a NAV családi kedvezmény kalkulátora?


A kalkulátor az éves bevallás elkészítéséhez hasznos, hiszen segítségével meghatározhatjuk, hogy milyen összegben tudunk kedvezményt érvényesíteni és azt is megmutatja, hogy az egyes soraiban szereplő adatokat a 2022. évről szóló szja-bevallás mely soraiba kell beírni.
 
A pontos kalkuláció elkészítéséhez érdemes a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokban található adatokat megadni és azt is ellenőrizni, hogy ha év közben történt családi kedvezmény igénybevétel, akkor az jogszerű vagy jogosulatlan igénybevételnek számított-e.
 
Ennek megállapítására szintén elérhető a NAV honlapján egy kalkulátor a „Jogszerű családi kedvezmény kiszámítása” elnevezésű kalkulátor, amellyel havi szintre lebontva hasonlítható össze a szerzett jövedelem alapján az igénybe vehető és a ténylegesen igénybe vett kedvezmény összege.


 
Mi számít jogosulatlan igénybevételnek?


A családi kedvezmény azokra a hónapokra érvényesíthető, amelyekben legalább egy napig jogosultak voltunk rá.
 
Azok a hónapok számítanak jogosultsági hónapnak, amikor:
  • családi pótlékra voltunk jogosultak,
  • rokkantsági járadékot kaptunk,
  • vagy a várandósság elérte a 91. napot.
 
A jogosulatlan igénybevételnek az minősül, olyan hónapokra is igénybe veszi valaki a kedvezményt, amelyek nem tekinthetők jogosultsági hónapnak.
 
A családi kedvezmény kalkulátor itt érhető el.
 
forrás: www.nav.gov.hu
 
kép forrása: Pexels
 
###ROADBLOCK1###