A „titkos összetevő”, avagy milyen körülmények között gyógyulnak a daganatos gyermekek

A legtöbb olyan felnőttben, aki gyermekként hosszabb időt kórházban töltött, élénken élnek ennek az időszaknak az emlékei. Távolság a szülőktől, csupa ismeretlen ember, rideg környezet, szörnyű koszt, magány és zavarodottság. A szülőkben pedig a lelkiismeret-furdalás és szomorúság, hogy magára kellett hagyniuk legféltettebb kincsüket.
 
Szerencsére ma már más a helyzet a gyermekonkológián: minden a gyerekekért és családjukért történik.
 
A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat orvosai, nővérei és szakemberei tapasztalatból tudják, hogy a kezelés magában nem elég a gyógyuláshoz. Kell, hogy éljen a remény, küzdeni akarás és kitartás a gyerekekben és a szülőkben is egyaránt. Ehhez igazították egész működésüket és hisznek abban, hogy a tisztelet, türelem és emberség is hozzájárul a gyógyuláshoz.
 
 
„A családok beteg gyermekükkel nehéz élethelyzetben kerülnek hozzánk, sokszor nagyon kimerülten, utolsó lehetőségként kapaszkodnak belénk. Éppen ezért nagyon nagy a felelősségünk. Nemcsak szakmai tudást és biztonságot kell nyújtanunk, hanem szeretettel körülvéve őket segítenünk kell abban, hogy a legfontosabbra koncentrálhassanak: gyermekük gyógyulására.
 
Ennek a szemléletnek megfelelően alakítottuk ki osztályunk struktúráját és működését. Minden a beteg gyermekért és családjáért történik. Igyekszünk behozni a külvilágot segítő szakembereink (pszichológus, lelkigondozó, gyógytornász, dietetikus, szociális munkás, pedagógusok, foglalkoztatók, zene-, játékterápiás szakemberek) segítségével.
 
Hiszünk abban, hogy osztályunk közösen kialakított demokratikus, emberközeli és természetesen vidám légköre mind munkatársaink, mind betegeink és szüleik számára inspiráló, biztonságot nyújtó környezetet jelent, amely a legnagyobb esélyt jelenti a gyógyulásra.
 
Az osztályon csapatmunka folyik, minden orvos és nővér minden betegről tud, így a szülők az éppen jelenlévő orvoshoz, nővérhez fordulhatnak kérdéseikkel, akár éjszakai vagy hétvégi ügyelet esetén is teljes biztonságban érezhetik magukat.”

- mesél az osztály működéséről Dr. Kriván Gergely osztályvezető főorvos, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke.
 
És ezek nem üres szavak. A nyolc gyermekonkológiai osztály folyosóin csupa mosolygós orvossal és nővérrel találkozni, akik a nehéz és fájdalmas kezelések elfeledtetéséért, jelmezbált rendeznek, vagy akár szülinapi partyt is tartanak kis betegeiknek.
 
 
Tényleg minden szakembert, az orvostól a kórházpedagógusig átjár ez a barátságos, közvetlen mégis profi szellemiség. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az elmúlt hónapban a Hálózat két gyermekonkológiai központja is elnyerte a Családbarát Kórházi Osztály díjat.
 
“Én még ilyen kórházi körülményekkel máshol nem találkoztam. Mosolygás, kedvesség, otthon érezzük magunkat. Semmiben nincs hiányunk. Tegeződünk a kórházi dolgozókkal, ami egy fontos összekötő kapocs, megnyugvást, biztonságot ad. Abban a rémes pillanatban megfogták a kezünket, és el sem engedték addig, amíg a kisfiunk fel nem épült. Rengeteg törődést és erőt kaptunk ettől a közösségtől. Itt senki nem veszekszik, mindenki egy célért küzd.
 
Éreztük, hogy itt mindenki értünk van. Az osztályon dolgozók olyan sokat láttak már, hogy tudják, mikor mire van szüksége a szülőnek. Tudták, mi a kedvenc reggelije a kisfiunknak. A hangulat családias, a félelem terhe megoszlik, nehéz súlyokat vettek le a vállunkról. Az ott töltött időszakot jó szívvel emlegetjük, a betegség ellenére is, hiszen rengeteg szeretetet, támogatást, tanácsot, és az életünket kaptuk itt vissza.”
– Emlékszik vissza Zsanett, Pistike édesanyja
 
 
Ezek az elhivatott emberek, erejükön felül mindent megtesznek a náluk gyógyuló kis betegekért. De sajnos az anyagi erőforrásaik limitáltak, ezért a még hatékonyabb, és a gyerekek számára legkényelmesebb kezeléshez szükséges modern eszközöket, segítőkész emberek és intézmények nagylelkű anyagi támogatása és felajánlásai segítségével sikerül csak biztosítani.
 
Ezért arra kérnek, ha még nem nyilatkoztál személyi jövedelemadó 1%-odról, támogasd vele közvetlenül a Magyar Gyermekonkológia Hálózat orvosait, nővéreit és szakembereit, akik az ország összes daganatos gyermekét gyógyítják!
 
Neked nem jelent extra költséget, de számukra valódi segítség lehet!
 
Magyar Gyermekonkológiai Hálózat adószáma: 18137587-1-43
 
###ROADBLOCK1###