Már közel 250 ezren nyújtották be az szja bevallást

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményéből kiderült, hogy május elejéig mintegy 165 ezer egyéni vállalkozó, több mint 64 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély nyújtotta be az szja-bevallását.

Még 300 ezer egyéni vállalkozónak, őstermelőnek és áfás magánszemélynek azonban hátra van a feladat, hogy benyújtsák a 2022-es adóévről szóló személyi jövedelemadó bevallásukat, amelyre legkésőbb május 22-éig van idejük. Ugyaneddig kell nyilatkozni az 1+1% felajánlásáról is, a befizetett adó 1%-át egy jogosult civil szervezettnek, és további 1%-ot egy technikai számmal rendelkező vallási közösségnek vagy a Nemzeti Tehetség programnak van lehetőség felajánlani.

Az adóhivatal - megkönnyítve a dolgukat - számukra is elkészítette a bevallási tervezetet, ám mivel esetükben a NAV-nak nincs tudomása a vállalkozói, az önálló, valamint az őstermelői tevékenységből származó jövedelmekről és fizetési kötelezettségekről, így ezekkel az adatokkal nekik kell kiegészíteniük a tervezetet, vagy benyújtaniuk a 22SZJA jelű személyi jövedelemadó bevallást.

Az adóbevallási tervezetet a kifizetők, munkáltatók által beküldött adatokat felhasználva állítja össze az adóhivatal, így, ha valakinek nem kifizetőtől származott bevétele, jövedelme, vagy egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként, vagy áfa fizetésére kötelezett magánszemélyként végzett tevékenységből szerzett bevételt, jövedelmet 2022-ben, akkor bevallási tervezete kiegészítésre szorul. Esetükben a tervezet nem válik a határidő leteltét követően automatikusan érvényes bevallássá.

 


Mikor nem kell a mezőgazdasági őstermelőnek bevallást benyújtania?


Abban az esetben, ha e tevékenységből származó éves bevétele tavaly nem haladta meg az 1,2 millió forintot, és más adóköteles jövedelme sem volt, akkor bevallást nem kell benyújtania, hanem ezt a NAV által kiküldött kiegészítő nyilatkozaton is jelezheti. Ilyenkor a szociális hozzájárulási adó bevallási és elszámolási kötelezettség alól is mentesül.

Azonban, ha mezőgazdasági őstermelésből származó bevétele ugyan nem éri el az értékhatárt, de más tevékenységből – például munkaviszonyból – keletkezett bevallásköteles jövedelme, és a bevallási tervezet segítségével kíván eleget tenni a szja bevallási kötelezettségnek, az adómentes őstermelői bevételt akkor sem kell feltüntetni, de a tervezetet jóvá kell hagyni.

 


Mi történik azzal, aki lemarad a határidőről?


A közlemény szerint a május 22-i határidő elmulasztása esetén a NAV 15 napos határidővel hiánypótlásra szólítja fel a kötelezettségüket nem teljesítő adózókat.
 
kép forrása: Pixabay
 
###ROADBLOCK1###