A beteg gyerekek és az állatvédelem kapta a legtöbb felajánlást 2012-ben

2013-04-16 16:45:12

Valamivel több, mint 4 milliárd forint gyűlt össze a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásaiból a közép-magyarországi régióban 2012-ben. Az összegen 9525 alapítvány és civil szervezet osztozik. A budapestiek elsősorban a beteg gyerekek, a Pest megyeiek a gondozásra szoruló állatok megsegítését tartották szem előtt.
 
A közép-magyarországi régió magánszemélyei az idén 4 milliárd 107 millió forintot ajánlottak fel személyi jövedelemadójukból, hogy azzal mintegy tízezer társadalmi és civil szervezet munkáját segítsék. A képzeletbeli régiós toplista első tíz helyezettje között beteg gyerekeket segítő alapítványokat, gyermekmentő szolgálatokat, valamint állatotthonokat találunk.
 
A legmagasabb összegű felajánlásban egy daganatos gyerekekkel foglalkozó alapítvány részesült. Számukra közel 323 milliót utalt ki a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.
 
A budapesti magánszemélyek összesen 6343 alapítvány és egyéb társadalmi szervezet részére 3 milliárd 508 millió forintot ajánlottak fel. Ezzel az összeggel jellemzően a beteg gyerekek ellátását, gondozását, életminőségük javítását szolgáló civil szervezetek karitatív tevékenységét segítik. A Pest megyeiek 3182 kedvezményezett részére rendelkeztek adójuk 1%-ról, összesen 599 millió forint összegben. Ők elsősorban az állat- és természetvédelmet támogatták.