Figyelmeztetni kell-e a munkavállalót az SZJA 1+1% felajánlására?

2013-04-16 16:54:45

Amennyiben a munkáltató vállalja és a magánszemély megfelel az Szja. törvényben meghatározott feltételeknek, úgy a munkavállaló február 2-ig kérvényezheti a munkáltatói adómegállapítást.
 
###ROADBLOCK1###
 

A 2016-ban érvényes adóbevallási típusokról, szabályokról és leadási határidőkről itt tájékozódhat.

 
A munkáltató ez esetben május 20-ig köteles megállapítania a magánszemély előző évre vonatkozó adóalapját, és legkésőbb június 10-ig elektronikus úton megküldeni az állami adóhatóságnak.
 
Az adó 1 százalék felajánlásáról minden magánszemély legkésőbb május 20-éig rendelkezhet, függetlenül attól, hogy milyen típusú adóbevallást választott.
 
A munkáltató nem köteles figyelmeztetnie a munkavállalóját arra, hogy függetlenül az adóbevallástól rendelkezhet az adója 1+1 százalékáról, azonban célszerű. Ha a magánszemély valamely civil és egyházi kedvezményezett részére azonban mégis felajánlja az SZJA 1+1%-át, úgy lehetősége van arra, hogy legkésőbb 9 nappal a bevallás határideje előtt, azaz május 11-ig lezárt borítékban, a saját aláírásával ellátva átadja a rendelkező nyilatkozatot a munkáltatónak. A munkáltató nem ismerheti meg annak tartalmát, és legkésőbb május 20-ig el kell küldenie az adóhatóságnak.