Köteles-e a munkáltató elkészíteni a munkavállaló adóbevallását?

2013-04-16 17:02:16

Miután a munkavállaló kérvényezte, hogy a munkáltatója állapítsa meg az adóját, munkáltatót választási lehetőség illeti meg.
 
###ROADBLOCK1###
 

A 2016-ban érvényes adóbevallási típusokról, szabályokról és leadási határidőkről itt tájékozódhat.

 
Amennyiben a munkáltató vállalja a magánszemély adómegállapítását, úgy február 2-ig kell nyilatkoznia a munkavállalónak, hogy kíván-e élni a lehetőséggel a 14NY29-es nyomtatvány kitöltésével vagy sem a 14NY30-as nyomtatvány kitöltésével.
 
A munkáltatónak azonban joga van úgy dönteni, hogy nem készíti el a munkavállaló adóbevallását. Amennyiben a munkáltató nem vállalja a magánszemély adójának megállapítását, az Szja. törvényben előírt tartalommal köteles tájékoztatni a magánszemélyt az adónyilatkozat vagy az egyszerűsített bevallás választásának a lehetőségéről. Amennyiben az adózó adónyilatkozat útján kívánja teljesíteni bevallási kötelezettségét, kérésére a munkáltató papír alapon átadja az adónyilatkozat nyomtatványát.
 
Amennyiben a munkáltató nem vállalja az adóbevallás elkészítését, úgy a magánszemélynek saját magának kell gondoskodni a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról rendelkező EGYSZA nyomtatvány eljuttatásáról is. A rendelkező nyilatkozatot legkésőbb május 20-ig kell megküldeni az állami adóhatóságnak.