2015-ben nőtt az adóbevallások száma. Egyre többen választják a NAV közreműködésével készített bevallást, de a munkáltató segítségével készített bevallás vesztett a népszerűségéből. Íme az idei adóbevallások legfrissebb adatai.
 
Üdvözítő, hogy idén 80 ezerrel több fő adott le adóbevallást, mint tavaly. Míg 2014-ben mintegy 4,5 millió adóbevallást, addig 2015-ben 4,57 millió személyijövedelemadó-bevallását dolgozta fel a NAV. Sajnálatos módón azonban az adófizető magánszemélyeknek kevesebb mint a fele, 2,13 millióan rendelkeztek adójuk 1%-áról.
 
A hagyományos önbevallások száma 67 ezerrel, a NAV közreműködésével készített egyszerűsített bevallást 22 ezerrel többen, míg a munkáltatói elszámolást 9 ezerrel kevesebben választották, mint az előző évben. Az adónyilatkozatot adó magánszemélyek száma pedig 8 ezerrel nőtt.
 
A NAV szeptember 16-án hozta nyilvánosságra az idei bevallások feldolgozásának adatat. 2015-ben május 20. volt a végső határideje a 2014-es kötelezettségekre vonatkozó adóbevallások leadásának.

 

Bevallástípusok

Az adófizető magánszemélyek választhatták az egyszerűsített adóbevallást, amelyet 2015. február 16-ig adhattak le az adóhivatalhoz. Az egyszerűsített adóbevallás nagy előnye, hogy gyakorlatilag a NAV végzi el helyettünk a bevallást, mindössze egy formanyomtatványt kell kitölteni, anélkül, hogy mindenféle egyéb igazolást, dokumentumot le kellene adni. 

 
Minden adófizető magánszemély dönthetett  az önadózói forma mellett, kivéve akkor, ha magánvállalkozó vagy áfafizetésre köteles magányszemély. Ehhez egy az ’53-as formanyomtatványt kell kitöltenie, ezt az adóbevallás végső határidejéig, 2015-ben május 20-ig adhatták le a NAV-hoz.
 
Az önadózásnak van egy egyszerűbb formája, amit a köznyelv csak „söralátétnek” nevez, ehhez az ’53ANY adónyilatkozatot kell kitölteni és elküldeni a NAV részére, idén ezt május 20-ig lehetett megtenni.
 
Ha a munkáltató segítségét kérjük a bevalláshoz, azt  év elején lehet kérvényezni, idén február 2-ig kellett leadni a munkáltatónak az erről szóló nyilatkozatot.
 
Az egyéni vállalkozók és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek szintén az év elején, idén február 25-ig adhatták le adóbevallásukat a ’53-as nyilatkozat kitöltésével. Ők azonban nem választhatják a többi formát.
 
Szerző
Ivanyos Judit