Ha egyéni vállalkozó vagy áfafizetésre kötelezett magánszemély, akkor február 25. a határideje adóbevallásának, amelyben adójának 1+1%-áról is rendelkezhet. Ha azonban tevékenységét szünetelteti vagy az megszűnt, akkor május 20-ig is leadhatja bevallását. Tudjon meg többet az egyéni vállalkozók szja bevallásáról.
 
 

Kiknek kell leadniuk adóbevallásukat február 25-ig?

Amennyiben egyéni vállalkozó, valamint áfafizetésre kötelezett magányszemély, akkor február 25-ig kell leadnia adóbevallását. a 1553-as nyomtatvány kitöltésével. A bevallást a főszabály alapján elektronikusan kell eljuttatni a NAV-hoz, ha azonban a kiegészítő tevékenységet folytat (nyugdíjas) egyéni vállalkozó, valamint az áfa fizetésére kötelezett magánszemély, akkor papíron is beadhatja szja-bevallását, ha Ön nem munkáltató, kifizető.
 
Amennyiben EVA-s, akkor 1543-as, ha KATA-s adózó, akkor a 15KATA elnevezésű nyomtatványt kell eljutattnia a NAV-hoz. A KATA-ások esetben a 1453-as nyomtatványt csak akkor kell kitölteni, ha személyi jövedelemadó törvény hatálya alá eső kötelezettségük is van. A határidő jogvesztő, így a késedelmes benyújtás esetén a nyilatkozata érvénytelen lesz.
 

Február 25-ig rendelkezhet 1+1-áról is

A 1553-as nyomtatvány része az EGYSZA lap is, amelyben adójának 1+1%-áról rendelkezhet. Amennyiben február 25-ig elmulasztja 1%-os felajánlását, akkor május 20-ig adóbevallásától függetlenül magánszemélyként még megteheti azt. Az 1+1%-os rendelkezésről, és annak menetéről és a leadásról itt olvashat bővebben.
 
Adójának 1%-át adományozhatja valamilyen civil (közhasznú) szervezetnek, +1%-ot pedig egy elismert egyháznak vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak. Ha még nem tudja kinek ajánlja fel 1+1%-át, akkor böngésszen az Adó1százalék.com szervezet keresőjének segítségével.
 
Egy 2015-ös szabályozás szerint engedélyezheti, hogy nevét és postai, illetve elektronikus levelezési címét az Ön által kedvezményezettként feltüntetett civil szerevezettel közöljék
 

Február 25-ig fizetheti be adóját is

Amennyiben tehát egyéni vállalkozó vagy általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemély február 25-ig kell befizetnie adóját. Ezekben az esetekben pénzforgalmi számla nyitására köteles adózó, ami azt jelenti, hogy kizárólag azon keresztül, átutalással teljesítheti adófizetési kötelezettségét.
 
Ha Ön nem kötelezett pénzforgalmi számla nyitására, akkor a következő módokon fizetheti be adóját:
 
  • Vagy belföldi átutalással, ha ezen a módón fizeti be adóját, akkor mindenképpen tüntesse fel adóazonosító jelét a közlemény rovatban.
  • Vagy készpénzfizetési megbízás (csekk) útján. A befizetési kötelezettségre vonatkozó készpénzes átutalási megbízást bármelyik ügyfélszolgálati irodában beszerezheti, vagy igényelheti azt a www.nav.gov.hu honlapon található CSEKK nevű (Nyomtatványkitöltő programok menü pont), vagy a „Kérelem készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez” (Letöltések – egyéb menüpont) nyomtatványon is.
  • Vagy bankártyás befizetéssel a POS terminálon keresztül, amit a NAV ügyfélszolgálatain tehet meg.
 

Mi történik, ha szünetelteti tevékenységét vagy az megszűnt?

Amennyiben egyéni vállalkozó, és egész évben szünetelteti tevékenységét, akkor május 20-ig is leadhatja adóbevallását, és ebben az esetben adófizetési kötelezettségének is ez a határideje.  Ha az elmúlt év egészében bejelentetten szüneteltette tevékenységét és nem volt adóköteles jövedelme, nem kell bevallást benyújtania. Ha azonban nem egész évre szünetelteti tevékenységét, akkor február 25-ig kell leadnia szja bevallását és adóját is ilyenkor kell befizetnie. 
 
Amennyiben egyéni vállalkozó, és tevékenysége év közben szűnik meg, akkor szintén leadhatja adóbevallását és befizetheti adóját május 20-ig. Amennyiben azonban december 31-én még egyéni vállalkozó, akkor február 25-ig kell leadnia adóbevallását és befizetnie adóját.
 
Ha EVA-s vagy KATA-s adózó és év közben szűnik meg tevékenysége, akkor adóbevallásának és adófizetési kötelezettségének az adóalanyiság megszűnését követő 30. napig kell eleget tennie. 
Szerző
Ivanyos Judit