Itt tudhatja meg, hogy 2016-ban mikor jön meg az adó-visszatérítés. Melyik a legkorábbi időpont, illetve milyen esetekben késhet a visszatérítendő adó.
 
 
A szabályok szerint túlfizetés esetén a NAV az igény beérkezésétől számított 30 napon belül, legkorábban március 1-jén utalja ki az adó-visszatérítést. Fontos azonban, hogy csak akkor kapja meg a az említett időpontig visszatérítendő adóját, ha leadott bevallása hibátlan volt. Késedelem vagy visszatartás, akkor történhet, ha hibás vagy hiányos adóbevallást adott le, erről részletesebben itt olvashat.
 

Meddig érkezhet meg az adó-visszatérítés?

A visszaigénylendő adó megérkezése azon múlik, hogy mikor fizette be adóját. Ha szja fizetésre kötelezett magánszemély, akkor adóját már az adott év januárjától egészen az adóbevallás végső határidejéig, május 20-ig fizetheti be. Amennyiben azonban egyéni vállalkozó vagy áfafizetésre kötelezett magányszemély, akkor a bevallási határidővel megegyezően február 25-ig köteles megfizetni adóját.
 
Az adófizetés határidőiről és módjairól bővebben itt tájékozódhat.
 

Az adó-visszatérítés késése

Abban az esetben, ha az egyszerűsített adóbevallást választotta (február 2-ig), és a NAV által kiküldött bevallást elfogadta, akkor Ön május 20-ig fizetheti be adóját, és a befizetéstől számított 30 napon belül érkezhet meg az adó-visszatérítés. Ha azonban javítja vagy kiegészíti a NAV által visszakapott bevallás ajánlatot - amelyet május 20-ig küldhet el az adóhatósághoz -, akkor a NAV legkésőbb június 20-ig küld értesítést a befizetendő adó összegéről, amelyet 30 napon belül kell befizetnie. Ebben az esetben a befizetett adó megérkezésétől számított 30 napon belül, tehát augusztus 19-ig kaphatja meg az adó-visszatérítést.
 
Amennyiben a munkáltató adómegállapítást választotta (február 2-ig), akkor a munkáltatónak kell megküldeni Önnek az adó-visszatérítést. A munkáltató április 30-ig köteles megállapítani az adót, ha túlfizetés keletkezik, akkor azt a legközelebbi kifizetéssel együtt, de legkésőbb június 20-ig fizeti vissza a munkavállalónak.
 
Késhet az adó-visszatérítés továbbá, ha az adófizető a részletfizetést választja, ennek szabályairól korábbi cikkünkből tájékozódhat.

 

Így kaphatja meg az adó-visszatérítést

A visszigényelendő adót a NAV az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek pénzforgalmi számlájára utalja, az szja fizető magánszemélynek pedig – döntésük szerint – a bevallásukban megjelölt belföldi pénzforgalmi vagy fizetési számlára átutalja vagy postán a bevallásban megadott címen készpénzben küldi meg.
Szerző
Ivanyos Judit