Változtak 2015-ben egyes adóbevallási határidők - kövesse adónaptárunkat!

2015-ben több szja bevallási és dokumentum leadási határidő is eltolódik pár nappal, mivel számos eredeti időpont hétvégére esik. Érdemes figyelni változásokat, mert késedelmi kamatot számolnak fel egy-egy elmulasztott leadás esetén.
 

A 2016-os szja határidőkről, az érvényes adóbevallási formákról és nyomtatványokról itt tájékozódhat.

###ROADBLOCK1###
 
Az idei évben januártól május végig számos határidőre kell odafigyelniük az adózóknak. Vannak módosult határidők, amelyeket érdemes időben lecsekkolni, nehogy elmulasszuk a leadást.
 

2015. Február 2.

A 2014-es évben ez határidő január 31-re esett. Idén február 2. a határideje a munkáltatói jövedelem igazolás kiadásának, amelyhez a 14M30-as nyomtatvány kitöltése szükséges.
 
Szintén február 2-ig nyilatkozhatnak a munkavállalók a munkáltatójuk felé, ha munkáltatói adómegállapítást kérnek, ehhez a 14NY29-es nyomtatványt kell kitölteni.
 
Egyéb családtámogatással kapcsolatos és más jövedelemigazolásokat is ilyenkor kell eljuttatni az adóhivatalhoz.
 

2015. Február 16.

Az előző években ez a határidő február 15-re esett, de idén ez egy hétvégi nap, így módosult 16-re, amely egy hétfő. Február 16-ig kell kiadni azokat a dokumentumokat, amelyek különböző adókedvezményekre jogosítanak.
 
Szintén fenruár 16. a határideje az egyszerűsített leadásának, ha ezt választjat, akkor gyakorlatilag a NAV készíti el adóbevallását. Ehhez 1453NY-es nyomtatvány leadása szükséges, ezzel együtt rendelkezhet adójátnak 1%-ról is a bevallás részét képező EGYSZA lap kitöltésével. Ha ezeket elmulasztja, akkor un. önadózó lesz, és május 20-ig adhatja le adóbevallását.
 

2015. Február 25.

Ez a határidő nem változott. Eddig a napig kell leadni adóbevallásukat, és befizetni adójukat az egyéni vállalkozóknak, áfa fizetésre kötelezett magánszemélyeknek, áfa-alany őstermelőknek, illetve EVA-s adózóknak. Ehhez a 1453-as nyomtatvány kitöltése szükséges.
 
Ha a fenti csoportok valamelyikébe tartozik, akkor adójának 1-1+%-ról is ilyenkor rendelkezhet. Ha ez elmulasztaná, akkor az 1+1%-os rendelkezését megteheti május 20-ig.
 

2015. Március 20.

Ez a határidő nem változott az előző évekhez képest. Amennyiben korábban munkáltatói adó-megalapítást kért, eddig az időponti juttathatja el munkáltatójához azokat a dokumentumokat és igazolásokat, amelyek a munkáltató által elkészített adóbevalláshoz kellenek.
 

2015. május 11.

Az előző években ez a határidő május 10. volt, de idén az hétvégi nap, így módosult 11-re. Eredetileg május 20. az szja 1+1%-ról szóló rendelkező nyilatkozatok leadásának határideje, azok azonban, akik munkáltatói adómegállapítást kértek, a rendelkező nyilatkozatot legkésőbb május 11-éig adhatják át a munkáltatónak.
 

2015. május 20.

Ez a nap a legfontosabb az szja bevallások szempontjából, a határidő nem változott.
 
Május 20. éjfélig küldethetik az adózók szja bevallásukat az adóhivatalhoz, ehhez a 1453-as adóbevallás nyomtatvány, illetve a 1453ANY adónyilatkozat (más néven: söralátét) kitöltése szükséges.
 
Május 20-ig rendelkezhet adójának 1+1%-járól, az 1453ANY-es nyomtatvány része az un. EGYSZA lap is, amelyben adományáról rendelkezhet. Ha azonban adóbevallását már korábbam elkészítette, de abban 1%-járól még rendelkezett, akkor azt külön is megteheti, ehhez az 14EGYSZA lap kitöltése szükséges.
 
Május 20. a határideje 1453M nyomtatvány (csökkentett adattartalom) beküldésének is.
 
Szintén május 20. a határideje a – korábban már az adóhivataltól visszaérkezett –1453E egyszerűsített bevallás visszaküldésének. Amennyiben hibát talál benne, javítva küldje azt vissza!
 
Ha egyéni vállalkozó, de tevékenységét szünetelteti, vagy már megszűnt tevékenysége, akkor május 20. a határideje adóbevallásának, amelyben rendelkezhet szja 1%-ról is.
 
Május 20. a határideje a munkáltatóra bízott adóbevallások elkészítésének. Ezeket először a munkavállalóhoz kell eljuttatnia a munkaadónak (május 20-ig), majd valamivel később az adóhatósághoz.
 

2015. Június 10.

Ez a határidő sem változott az előző évekhez képest. Eddig kell a munkáltatónak elküldenie a NAV-hoz a munkáltatói adóbevallás dokumentumokat.
 
Kövesse figyelemmel az egész évre vonatozó adónaptárunkat, amely nemcsak a magán adózóknak, de a civil szervezeteknek is segítséget nyújthat.