Újdonság: 2015-től már nevünket és címünket is eljuttathatjuk a felajánlottakhoz

2015-ben nem sokban változott a személyi jövedelemadó 1%-ának felhasználására vonatkozó jogszabály (1996. évi CXXVI. törvény), inkább csak egy-két apróságban. Az egyik ilyen, hogy az idei évtől az adójának 1%-áról rendelkező magánszemély engedélyezheti, hogy nevét és postai, illetve elektronikus levelezési címét az általa kedvezményezettként feltüntetett szervezettel közöljék.
 
A 2016-ban érvényes adobevallási formákról, határidőkről és nyomtatványokról itt tudhat meg többet.
 
###ROADBLOCK1###
 
Aki adatai közlésére felhatalmazást ad, az számolhat azzal, hogy az általa kedvezményezett szervezet őt később megkeresi, részére tájékoztatást nyújt, és adatit – rendelkezéstől számított öt évig – megőrizheti, kezelheti.
 

Hogyan juttathatom el adataimat a kedvezményezetthez?

Ahogy az eddig években, idén is meg kell adni adatainkat (név, cím, adóazonosító) azonosítás céljából, ha rendelkezünk adónk 1%-áról. Eddig ezeket az adóbevallás borítékján kellett feltüntetni, 2015-től azonban ezt már a rendelkező nyilatkozaton, az un. EGYSZA lapon tudjuk megtenni.
 
Az idei újítás annyi, hogy beleegyezésünkkel adatainkat a kedvezményezett szervezettekhez is eljuttathatjuk, így a szervezet felveheti velünk a kapcsolatot.
 
Az hogy kinek ajánjuk fel adónk 1%-át, és az EGYSZA lapon feltüntetett adataink adótitoknak minősülnek, ami azt jelenti, hogy a beleegyezésünk nélkül a NAV azokat nem juttathatja el senkinek.
 

Hogyan rendelkezhetek adóm 1+1%-áról?

Ahogy az eddigi években, úgy 2015-ben is a magánszemélyek rendelkezhetnek adójuknak 1%-áról, adóbevallásukkal egy időben, de külön is. Adónaptárunk segítségével megtudhatja, melyek a fontosabb szja leadási határidők, és milyen nyomtatványokat kell a leadáshoz kitöltenie.
 

Kinek adhatom adóm 1+1%-át?

Adónk 1%-át adományozhatjuk valamilyen nonprofit szervezetnek, +1%-ot pedig egy elismert egyháznak, vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak. Összesen két nyilatkozatot tehetünk tehát, egy nonprofit szervezet (vagy a törvényben nevesített további szervezetek) és egy egyházi/kiemelt költségvetési előirányzat részére (1+1%).
 
Ha még nem tudja, kinek adja adója 1%-át, akkor böngésszen a civil szervezetek közül ado1szazalek.com keresője segítésével. Hogy semmiképpen vesszen kárba adománya, tudja meg, mely szervezeteket zártak ki idén a kedvezményezettek közül. Arról is tájékozódhat, hogy idén mely egyházaknak/kiemelt költségvetési előirányzatnak adományozhatja 1%-át.