Lépésről-lépésre: A családi kedvezmény érvényesítése az szja-bevallásban

Hogyan érvényesíthető utólag a családi kedvezmény?


Aki a tavalyi év során jogosult volt, de nem nyilatkozott munkáltatója, kifizetője felé a családi adókedvezmény igénybevételétől, az az eSZJA portálon elérhető személyi jövedelemadó bevallási tervezet módosításával, vagy a 22SZJA nyomtatványon is érvényesítheti azt.
 


Hogyan kell kitölteni a nyomtatványt?


A nyomtatvány kitöltése egyszerű, amelyhez alap esetben az igénylőnek saját személyes adatain és gyermekének személyes adatain túl, csak a munkáltatójától kapott jövedelemigazolásra van szüksége.

1. lépés Először a Központi Azonosítási Ügynök segítségével történő azonosítással be kell jelentkezni az eSZJA portálra.

2. lépés Majd a Bevallás kitöltése gombra kattintást követően érdemes a Gyakori mezőket megnyitni, ahol ki kell választani a Munkaviszonyból származó jövedelmek, a Családi kedvezmény, valamint a Visszaigényelhető adó, átvezetés és kiutalási kérelem, részletfizetés esetén kitölthető mezők csempéket.

3. lépés Az adózó azonosító adatait, valamint a munkáltatótól, kifizetőtől származó jövedelmek összegét és az általuk levont adóelőleg összegét kell megadni.

4. lépés A Családi kedvezmény fülön nyilatkozni kell a családi kedvezmény igénybevételéről, amelyhez az eltartott adataira, valamint a jogosultság hónapjainak számára és jogcímére vonatkozó mezőket kell kitölteni.

Milyen jogcímek közül lehet választani?

A leggyakrabban választott jogcím a gyermek után családi pótlékra való jogosultság jogcíme, hiszen a családi adókedvezményt az veheti igénybe, aki a családi pótlékra jogosult, illetve annak házastársa. Már a várandósság 91. napjától is jár az adókedvezmény, amelyet a kismama és házastársa egyaránt igényelhet. Továbbá az adókedvezmény érvényesítésének alapja lehet, ha valaki családi pótlékra saját jogán jogosult, vagy ha rokkantsági járadékban részesül.

5. lépés Ezt követően arról is szükséges nyilatkozni, hogy a családi kedvezményt megosztva, egyedül vagy közösen kívánja-e érvényesíteni az adózó.

6. lépés Végül az eltartottak után járó családi kedvezmény összegét kell rögzíteni.

7. lépés A bevallás helyes kitöltése esetén Az adózó terhére/javára mutatkozó különbözet meghatározása részben visszaigényelhető összeg keletkezik. Ennek kiutalásához utolsó lépésként a Visszaigénylési adatokat kell megadni, amely történhet bankszámlára utalással vagy beföldi postai utalással is.

8. lépés Ellenőrzés után, ha a rendszer mindent rendben talál, beküldhető a nyomtatvány.

Cikkünk következő részében arról ejtünk szót, hogy mire kell figyelniük az elvált, külön élő szülőknek abban az esetben, ha gyermekük után mindketten igénybe kívánják venni a családi kedvezményt.
 
Kép forrása: Pexels
 
###ROADBLOCK1###