Május 2-ig érkeznek meg a postaládákba a szja-bevallási tervezetek

A KAÜ azonosítóval nem rendelkezőknek március 16-ig volt lehetőségük a személyi jövedelemadó bevallási-tervezetük postai úton történő megküldését kérelmezni a NAV-tól, amelyet többek között a BEVTERVK nyomtatvány kitöltésével tehettek meg. A postázás kérelmezésének lehetséges módjairól itt írtunk részletesen.
 
Az adóhivatal a kérelem alapján a nyilvántartásában szereplő címre juttatja el 2023. május 2-ig a bevallási tervezetet. Azonban nem csak azok kapják meg azt, akik kérelmezték, hanem azok is, akik nem rendelkeznek KAÜ azonosítóval, és a befizetett adóelőleghez képest a munkáltatók, kifizetők adatszolgáltatásai alapján készült tervezetük több, mint 1.000 forint különbözetet mutat, azaz 1.000 forintnál több visszatérítendő vagy befizetendő adójuk keletkezett. Továbbá azoknak is megküldi papír alapon a NAV a bevallási tervezetet, akiknél a munkáltatók, kifizetők hiányos vagy téves adatközlése miatt ellentmondás van.
 


Mi lesz a borítékban?

 
A NAV-tól érkező küldemény alap esetben tartalmaz egy rövid tájékoztatót, az adóbevallási tervezetet, az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot (22EGYSZA), és az annak visszaküldésére szolgáló válaszborítékot. Ha a tervezetben szerepel visszaigényelhető vagy befizetendő adó, akkor az adózó kiegészítő nyilatkozatot is talál majd a borítékban. A nyomtatványon visszaigényelhető adó esetén arról nyilatkozhat, hogy az összeget milyen módon juttassa vissza számára az adóhivatal, míg befizetendő adó esetén jelölheti a részletfizetést.
 

Mit kell tennie a tervezettel?

 
Akinek sem befizetendő, sem visszatérítendő adója nem keletkezett, és egyetért a tervezettel, annak nincs teendője, a tervezet május 22-étől automatikusan bevallássá válik. Míg aki nem ért egyet a tervezetben szereplő adatokkal, azoknak be kell nyújtaniuk a 22SZJA bevallást.
 
Az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és az áfás magánszemélyeknek nem lesz automatikusan bevallás a tervezetükből, hanem ki kell azt egészíteniük, vagy például a mezőgazdasági őstermelők nyilatkozhatnak arról, hogy bevételük nem haladta meg az 1,2 millió forintot, így e tevékenységből származó bevételről nem kell bevallást benyújtaniuk, hanem minden jövedelmük szerepel a tervezetben.
 
kép forrása: Pexels
 
###ROADBLOCK1###