A legtöbb adófizető nincs tisztában vele, hogy a személyi jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlása hogyan működik, kerül-e valamibe az adófizetőnek és hogy milyen célokat, tevékenységeket támogathatnak vele.
 
 
Fontos változás, hogy 2015-től már csak azok a szervezetek részesülhetnek az adott évben az 1%-ból, amelyek korábban regisztráltak az adóhatóságnál. A NAV minden év január 1-jén a honlapján teszi közzé a regisztrált kedvezményezettek listáját, amelyet mindenképp érdemes ellenőrzni a felajánlás előtt.
 
Az adóbevallás egyik fontos része, hogy a személyi jövedelemadónk 1 százalékáról rendelkezhetünk valamely civil szervezetnek, +1 százalékról pedig egyháznak, vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak. Amennyiben nem nyilatkozunk az 1+1 százalékról, vagy lekéstük a határidőt, vagy helytelenül adtuk meg az adatokat, úgy az 1+1% az államot illeti meg. Tehát az 1+1% felajánlása nem kerül semmibe a magánszemélyeknek, ellenben akár életet is menthet vele.
 
Az adó 1+1%-ával ugyanis egyházakat és közhasznú tevékenységeket végző szervezeteket támogathatunk, amelyek a felajánlott adományt a legtöbb esetben működésre, fejlesztésre és másokon való segítségnyújtásra fordítják. Az adomány felhasználása szervezetenként eltérő lehet. A működésről és a tevékenységről a szervezet alapító okiratában, annak honlapján, vagy bemutatkozásában tájékozódhatunk.
 

Milyen célokra fordíthatjuk az 1 százalékot?

Az 1997. évi CLVI. törvény 26. § c) pontja szerint 23 közhasznú tevékenységet különböztetnek meg:
  1. egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenység,
  2. szociális tevékenység, családsegítés, időskorúak gondozása,
  3. tudományos tevékenység, kutatás,
  4. nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés,
  5. kulturális tevékenység,
  6. kulturális örökség megóvása,
  7. műemlékvédelem,
  8. természetvédelem, állatvédelem,
  9. környezetvédelem,
  10. gyermekvédelem, ifjúságvédelem, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet,
  11. hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése,
  12. emberi és állampolgári jogok védelme,
  13. a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység,
  14. sport, a munkaviszonyban és a polgári jogi jogviszony keretében megbízás alapján folytatott sporttevékenység kivételével,
  15. közrend és közlekedésbiztonság védelme, önkéntes tűzoltás, mentés, katasztrófa-elhárítás,
  16. fogyasztóvédelem,
  17. rehabilitációs foglalkoztatás,
  18. munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek képzésének, foglalkoztatásának elősegítése - ideértve a munkaerő-kölcsönzést is - és a kapcsolódó szolgáltatások,
  19. euroatlanti integráció elősegítése,
  20. közhasznú szervezetek számára biztosított - csak közhasznú szervezetek által igénybe vehető - szolgáltatások,
  21. ár- és belvízvédelem ellátásához kapcsolódó tevékenység,
  22. a közforgalom számára megnyitott út, híd, alagút fejlesztéséhez, fenntartásához és üzemeltetéséhez kapcsolódó tevékenység,
  23. bűnmegelőzés és az áldozatvédelem.
 
Segítsen Ön is az adója 1+1 százalékának felajánlásával az egyházak, a kiemelt költségvetési előirányzatok és a civil szervezetek munkásságát! A rendelkező nyilatkozatot a bevallástól függetlenül legkésőbb 2016. május 20-ig küldheti meg az adóhatóság részére!