Már csak

nap

óra

perc

mp

-ig
nyilatkozhat adója 1+1 %-áról!máj 2

Érkeznek a postai adóbevallás tervezetek

Adófizetőknek

A NAV legkésőbb május 2-ig adja fel postán az adóbevallási tervezetet, amennyiben Ön korábban azt igényelte.
máj 2

Munkáltatói igazolás az adóról és az adóalapról

Adófizetőknek

Amennyiben a munkáltató készíti a magánszemély szja-bevallását, a munkáltató az adóalapot és az adót a magánszemély nyilatkozata alapján, a március 20-ig átadott igazolások figyelembevételével május 2-ig megállapítja és erről igazolást ad.
máj 2

Értesítés a visszatérítendő vagy befizetendő adó összegéről

Adófizetőknek

 A NAV értesítést küld a befizetendő vagy visszaigényelhető adó összegéről azoknak az Ügyfélkapuval rendelkező adózóknak, akik bevallási tervezetüket nem javították, vagy nem egészítették ki.
 
Az adóhatóság postán küld értesítést azoknak az Ügyfélkapuval nem rendelkező magánszemélyeknek is, akiknek visszatérítendő vagy befizetendő adójuk keletkezett, és március 15-ig nem kértek papíralapú bevallási tervezetet, vagy másképp nem tettek adóbevallást.
 
máj 10

Az 1%-ot tartalmazó boríték eljuttatása a munkáltatóhoz

Adófizetőknek

Azok, akik bevallási kötelezettségüket munkáltatói adóbevallás útján teljesítik, az adó 1+1%-ról szóló rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot legkésőbb május 10-ig adhatják le munkáltatójuknak – a 16EGYSZA nyilatkozat kitöltésével, lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban elhelyezve.
máj 22

Az szja-bevallás végső határideje

Adófizetőknek

A magánszemélyek és általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezettőstermelők adóbevallásának beküldési határideje május 22.
 
2017-ben először a NAV készíti el az adófizetők szja-bevallását. A NAV bevallás tervezetet március 15-ig teszi közzé. Amennyiben a magánszemély rendelkezik ügyfélkapuval a tervezetet megnézheti és módosíthatja a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon. Amennyiben egyetért a tervezettel, nincs semmi dolga, az adóhatóság május 22-ig véglegesíti bevallását.
 
Ha Ön nem ért egyet az adóbevallási tervezetben feltüntetett adatokkal, május 22-ig kijavíthatja, illetve kiegészítheti az erre a célra kialakított elektronikus felületen vagy 16SZJA jelű bevallás postai vagy ügyfélszolgálaton való benyújtásával. A nyomtatványhoz szükséges kitöltési útmutatót itt találja.
máj 22

1+1 százalék felajánlása

Adófizetőknek

Május 22-ig lehet rendelkezni az adó 1+1% felajánlásáról. Ezt megteheti az szja-bevalással együtt, illetve külön is. Rendelkezni a NAV új online felületén, vagy az szja-bevallás EGYSZA lapján, illetve a célra rendszeresített 16EGYSZA nyomtatványon lehet.
 
Az idei éven is egy regisztrált civil szervezet és egy technikai számmal rendelkező egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat részére rendelkezhet adója 1+1%-áról. Az érvényes civil szervezetek listája itt, az érvényes egyházak és a kiemelt előirányzat listája itt érhető el.
 
máj 22

Egyéni vállalkozók szja bevallása (ha tevékenységét szünetelteti vagy az megszűnt)

Adófizetőknek

Ha egyéni vállalkozó, de tevékenységét szünetelteti vagy tevékenysége már megszűnt, május 22-éig adhatja le bevallását, melyben rendelkezhet adójának 1%-áról is. Ehhez a 16SZJA adatlap kitöltése szükséges. Az adatlap kitöltési útmutatóját itt találja.
máj 22

Munkáltatói adóbevallás elüldése

Adófizetőknek

Eddig az időpontig kell a munkáltatónak elküldenie az adóhivatalhoz az általa elkészített – a 2017. március 21-ig átadott igazolások figyelembevételével – munkáltatói adómegállapítást. A munkáltatónak adómegállapítst elektronikus úton kell elküldenie a NAV-hoz.
máj 22

A személyi jövedelemadó befizetésének határideje

Adófizetőknek

Május 22-ig fizetheti meg az szja-bevallásban megállapított személyi jövedelemadóját. A befizetési módokról itt tájékozódhat, a részletfizetési lehetőségről pedig itt olvashat.
 
A NAV pedig a visszaigényléshez szükséges adatok beérkezésétől számított 30 napon belül utalja ki a magánszemélyeknek visszatérítendő adót.
máj 22

A NAV véglegesíti az általa készített szja-tervezeteket

Adófizetőknek

2017-ben először a NAV elkészíti az adófizetők nagy része helyett az szja-bevallást (eSZJA). Ha Ön jogosult az eSZJA-ra és rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, a tervezetet március 15-től megnézheti és módosíthatja a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon.
 
Ha egyetért a tervezettel, akkor nem kell a továbbiakban tennie semmit. Ebben az esetben a NAV által elkészített tervezet lesz az Ön hivatalos adóbevallása. Ha nem ért egyet, akkor a bevallást módosíthatja május 22-ig: Ügyfélkapu regisztrációval az online felületen, vagy postán kapott tervezet esetében pedig a 16SZJA jelű bevallás benyújtásával. A nyomtatványhoz szükséges kitöltési útmutatót itt találja.
máj 22

Az 1%-ra való buzdítás határideje

Civileknek

Ez az időpont nemcsak az adófizetőknek fontos, hanem a közhasznú szerveteknek is. A kedvezményezettek ugyanis eddig tudják buzdítani a magánszemélyeket arra, hogy segítsék az adó 1% felajánlásával szervezetük működését.
máj 31

Közhasznú jogállás megújítása

Civileknek

Május 31-ig kell a civil szervezeteknek közhasznú jogállásukat megújítani. Amennyiben szükséges, a létesítő okirat módosításával. Ezt egy papírlap kitöltésével, a székely szerinti törvényszéknél kell megtenniük.
máj 31

Szja 1% - beszámoló elküldése

Civileknek

Ugyancsak május 31-ig kell elküldeni az adóhatóság felé szja 1% - beszámolót a 2015-ben kiutalt, és ez alapján 2016-ban felhasznált összegről. A beszámolóban a támogatás esetleges tartalékolásának tényét, célját, legfeljebb 2 éves időtartamát és összegét is fel kell tüntetni. Ehhez a 15KOZ nyomtatvány kitöltése szükséges. Elektronikus úton, Ügyfélkapun keresztül tehetik ezt meg.
máj 31

Közhasznú szervezetkénti nyilvántartás kérvényezése

Civileknek

Szintén május 31-ig tudják azok a civil szerveztek kérvényezni közhasznú szervezetkénti nyilvántartásukat, akiket 2015. január 1. előtt minősítettek közhasznú, vagy kiemelkedően közhasznú szervezetnek. Az érintett szervezetek 2017. május 31-ig kérvényezhetnek változásbejegyzési eljárást a nyilvántartó törvényszék előtt, valamint letétbe kell helyezniük az Országos Bírósági Hivatalnál a 2015. és 2016. évi beszámolóikat is.
máj 31

Közhasznúsági beszámoló és melléklet letétbe helyezése, közzététele

Civileknek

Május végéig kell a közhasznúsági beszámolót és a mellékletet letétbe helyezni, és papír alapon vagy elektronikus úton benyújtani az Országos Bírósági Hivatalhoz. Amennyiben a szervezet saját honlappal rendelkezik, a beszámolót és a közhasznúsági mellékletet azon is – legalább 2 évig – elérhetővé kell tenni.
szept 15

Az egyházak és költségvetési előirányzat tájékoztatása az 1%-os összegről

Egyházaknak

A NAV szeptember 15-éig az internetes honlapján tájékoztatást tesz közzé az egyházakat és a költségvetési előirányzatot megillető 1%-os összegekről. 
szept 30

Regisztráció, ha 2018-ban szeretne részesülni az 1%-os adományokból

Civileknek

Azoknak a civil szervezeteknek, amelyek még eddig nem regisztráltak, de 2018-ban részesülni szeretnének az 1%-os adományokból 2017. szeptember 30-ig kell elküldeniük a regisztrációs kérelmet az adóhatósághoz a 17EGYREG nyomtatványon. Továbbá igazolni kell a kedvezményezetté válás Szftv-ben meghatározott, 1. pontban ismertetett feltételeit, valamint bejelenteni a kiutaláshoz szükséges adatokat.
szept 30

Az 1%-os adományokból befolyt összeg átutalása a civil szervezetknek

Civileknek

Szeptember 30-ig utalja át a NAV a kedvezményezett civil szervezetek részére az 1%-os felajánlások összegét.
szept 30

A felajánlók adatainak kikérése a NAV-tól

Civileknek

 Minden civil szervezet kikérheti azoknak az adatait (név, e-mail cím, postai cím), akik az adott évben felajánlották a szervezet részére adójuk 1%-át. Fontos, hogy a NAV nem küldi meg automatikusan a civil szervezet részére a felajánlók adatait, hanem ezt külön, írásban kell kérvényeznie a szervezetnek az adóhatóságnál szeptember 30-ig.