Már csak

nap

óra

perc

mp

-ig
nyilatkozhat adója 1+1 %-áról!febr 26

Az egyéni vállalkozók szja bevallása és befizetése

Adófizetőknek

Ha egyéni vállalkozó, áfa fizetésre kötelezett magánszemély, valamint az eva és kata hatálya alá bejelentkezett egyéni vállalkozó február 26-ig kell eleget tennie szja-bevallásának. Ehhez a 17SZJA jelű nyomtatvány kitöltése szükséges. Eddig az időpontig kell teljesítenie adóbefizetési kötelezettségét is. 
 
Ha február 26. a határideje szja bevallásának, adójának egy százalékról is eddig rendelkezhet.
márc 15

A NAV elkészíti személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

Adófizetőknek

Amennyiben Önnek van Ügyfélkapu regisztrációja a tervezetet 2018. március 15-től megnézheti és módosíthatja a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon.
 
Ha 2018. március 16-ig kéri, az adóhatóság elküldi Önnek adóbevallási tervezetét. Igénylését az alábbi módokon adhatja be: a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon levélben kötetlen formában (megadva adóazonosító jelét és születési dátumát), a NAV ügyfélszolgálatán személyesen, vagy a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül.
márc 15

A NAV által készített Szja tervezet igénylése ügyfélszolgálaton

Adófizetőknek

2018-ban a NAV elkészíti az adózók nagy részének személyijövedelemadó-bevallási tervezetét (eSZJA). Ha Ön jogosult az eSZJA-ra és van Ügydélkapu regisztrációja, akkor az adóbevallási tervezetet 2018. március 15-től megnézheti és módosíthatja a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon. Ennek hiányában március 15. után a tervezet elkészítésének igénylése a NAV ügyfélszolgálatain nyújtható be.
márc 19

A NAV által készített Szja tervezet igénylése

Adófizetőknek

2018-ban a NAV elkészíti az adózók nagy részének személyijövedelemadó-bevallási tervezetét (eSZJA). Ha Ön jogosult az eSZJA-ra és van már Ügyfélkapu regisztrációja, az adóhatóság automatikusan elkészíti a tervezetet, amit Ön március 15-től megnézhet és módosíthat a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon.
 
Amennyiben nincs még Ügyfélkapus regisztrációja március 19-étől igényelheti:
  • SMS-ben a 06-70/717-7878 telefonszámon (meg kell adnia adóazonosító jelét és születési dátumát a következők szerint: SZJA szóköz adóazonosítójel szóköz ééééhhnn)
  • a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja)
 
2018. március 19. után az igénylés már csak a NAV ügyfélszolgálatain nyújtható be.
 
ápr 30

szja-bevallás alóli mentesítés külföldi illetőségű magánszemélyeknek

Adófizetőknek

 Külföldi illetőségű magánszemély nyilatkozata az szja-bevallás alóli mentesítéshez (17NYK) április 30-ig adhatók le.
 
ápr 30

Értesítés a visszatérítendő vagy befizetendő adó összegéről

Adófizetőknek

 A NAV értesítést küld a befizetendő vagy visszaigényelhető adó összegéről azoknak az Ügyfélkapuval rendelkező adózóknak, akik bevallási tervezetüket nem javították, vagy nem egészítették ki.
 
Az adóhatóság postán küld értesítést azoknak az Ügyfélkapuval nem rendelkező magánszemélyeknek is, akiknek visszatérítendő vagy befizetendő adójuk keletkezett, és március 19-ig nem kértek papíralapú bevallási tervezetet, vagy másképp nem tettek adóbevallást.
 
máj 22

Az szja-bevallás végső határideje

Adófizetőknek

A magánszemélyek és általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett őstermelők adóbevallásának beküldési határideje május 22.
 
2018-ben a NAV készíti el az adófizetők szja-bevallását. A NAV bevallás tervezetet március 15-ig teszi közzé. Amennyiben a magánszemély rendelkezik ügyfélkapuval a tervezetet megnézheti és módosíthatja a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon. Amennyiben egyetért a tervezettel, nincs semmi dolga, az adóhatóság május 22-ig véglegesíti bevallását.
 
Ha Ön nem ért egyet az adóbevallási tervezetben feltüntetett adatokkal, május 22-ig kijavíthatja, illetve kiegészítheti az erre a célra kialakított elektronikus felületen vagy 17SZJA jelű bevallás postai vagy ügyfélszolgálaton való benyújtásával. 
máj 22

1+1 százalék felajánlása

Adófizetőknek

Május 22-ig lehet rendelkezni az adó 1+1% felajánlásáról. Ezt megteheti az szja-bevalással együtt, illetve külön is. Rendelkezni a NAV új online felületén, vagy az szja-bevallás (EGYSZA) lapján, illetve a célra rendszeresített 17EGYSZA nyomtatványon lehet.
 
Az idei évben is egy regisztrált civil szervezet és egy technikai számmal rendelkező egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat részére rendelkezhet adója 1+1%-áról.
 
máj 22

Egyéni vállalkozók szja bevallása (ha tevékenységét szünetelteti vagy az megszűnt)

Adófizetőknek

Ha egyéni vállalkozó, de tevékenységét szünetelteti vagy tevékenysége már megszűnt, május 22-éig adhatja le bevallását, melyben rendelkezhet adójának 1%-áról is. Ehhez a 17SZJA adatlap kitöltése szükséges. 
máj 22

A személyi jövedelemadó befizetésének határideje

Adófizetőknek

Május 22-ig fizetheti meg az szja-bevallásban megállapított személyi jövedelemadóját. 
 
A NAV pedig a visszaigényléshez szükséges adatok beérkezésétől számított 30 napon belül utalja ki a magánszemélyeknek visszatérítendő adót.
máj 22

A NAV véglegesíti az általa készített szja-tervezeteket

Adófizetőknek

2018-ban a NAV elkészíti az adófizetők nagy része helyett az szja-bevallást (eSZJA). Ha Ön jogosult az eSZJA-ra és rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, a tervezetet március 15-től megnézheti és módosíthatja a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon.
 
Ha egyetért a tervezettel, akkor nem kell a továbbiakban tennie semmit. Ebben az esetben a NAV által elkészített tervezet lesz az Ön hivatalos adóbevallása. Ha nem ért egyet, akkor a bevallást módosíthatja május 22-ig: Ügyfélkapu regisztrációval az online felületen, vagy postán kapott tervezet esetében pedig a 17SZJA jelű bevallás benyújtásával.
szept 30

Regisztráció, ha 2019-ben szeretne részesülni az 1%-os adományokból

Civileknek

Azoknak a civil szervezeteknek, amelyek még eddig nem regisztráltak, de 2019-ben részesülni szeretnének az 1%-os adományokból 2018. szeptember 30-ig kell elküldeniük a regisztrációs kérelmet az adóhatósághoz a 18EGYREG nyomtatványon. Továbbá igazolni kell a kedvezményezetté válás Szftv-ben meghatározott, 1. pontban ismertetett feltételeit, valamint bejelenteni a kiutaláshoz szükséges adatokat.