Mivel 2016-ban nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, az egyszerűsített foglalkoztásban lévő alkalmazottak bére is emelkedik. Tudja meg, mennyit keresnek idén az alkalmi munkavállalók, és milyen esetben kaphatóak pótlékok.
 
 

Mennyit kereshet az alkalmi munkavállaló?

Fontos, hogy az alkalmi munkavállalót órabéres megállapodásban kell foglalkoztatni. Az egyszerűsített foglalkoztatási státusztban lévő alkalmazott bére a minimálisan fizethető bér (639 Ft/óra) 85%-a, azaz nettó 543 Ft/óra, a szakképzettséget igénylő munkakörökben garantált bérminimum (742 Ft/óra) 87%-a, vagyis 646 Ft/óra.
 

Milyen esetekben kapható pótlék?

Az egyszerűsítettt foglalkoztatott jogosult az 15%-os éjszakai pótlékra (22-06 óra között munkaidő), de csak abban az esetben, ha a munkavégzés ideje 22 - 06 óra között meghaladja az 1 órát.
 
Az egyszerűsített foglalkoztatottnak jár a napi 8 óra feletti munkaidőre a túlóra pótlék, ami az alapbéren felül 50%-os bért jelent. Kivételt képez a több napos bejelentés, egyenlőtlen beosztás (ha átlagban 8 órára vagy az alatt jön ki).
 
Boltokban, közértekben stb., ahol alapesetben nem vasárnaphoz köthető a munkakör, 50%-os vasárnapi pótlékot kell fizetni. Továbbá, olyan helyeken, ahol nem vasárnaphoz köthető a tevékenység vagy a munkakör, a túlórára 50%-os túlóra pótlékot, és további 50%-os vasárnapi pótlékot köteles fizetni a munkaadó. Ha például az egyszerűsített foglalkoztatott munkavállaló a fizetett ünnepeken is dolgozik, akkor az ünnepi órákra 100% pótlékra jogosult.
 
Az egyszerűsített foglalkoztatatás esetén az 1000 Ft-os vagy 500 Ft-os közteher erejéig maximálisan kifizethető napi munkabér összege 2016-ban: 10 220 Ft/nap/fő. Fontos azonban tudni, hogy ennél magasabb munkabér is kifizethető, mely költségként is elszámolható, de ebben az esetben további adófizetési kötelezettséggel kell számolni:
  • a társasági adó hatálya alá tartozó munkaadónak társasági adófizetési kötelezettsége keletkezik (Tao tv. 3. számú melléklet A) 14. Pontja);
  • a vállalkozói jövedelem szerinti adózást választó egyéni vállalkozónak vállalkozói szja fizetési kötelezettsége keletkezik (Szja. tv. 11. számú melléklet IV. 15.).
 

Kell-e szja-t fizetni az egyszerűsített foglalkoztatási bér után?

Amennyiben a fizetés az egyszerűsített foglalkoztatási napi alapbér összegét nem haladja meg (2016-ban 5 110 forint) – ha a munkavállalót szakképzettséget nem igénylő munkakörben alkalmazzák –, akkor adómentes.
 
Az egyszerűsített foglalkoztatás további szabályairól a NAV információs oldalán tájékozódhat.
Szerző
Ivanyos Judit