Február 1-je fontos határidő azok számára, akik egyszerűbb módját választják az adóbevallásnak és szeretnék megspórolni a hosszú órákig tartó adatlap-töltögetést.
 
 
Fontos, hogy a következőkben felsorolt nyomtatványok elküldésének rendes határideje január 31. lenne, de mivel ez a nap idén hétvégére esik, ezért 2016-ban a bevallási nyilatkozat, a munkavállalói nyilatkozat leadásának a munkáltató felé és a munkáltatói jövedelemigazolás benyújtásának is február 1. a végső időpontja.
 

Bevallási nyilatkozat leadása

Ez egy teljesen új formája a személyi jövedelemadó-bevallásnak. 2016-tól megszűnik a söralátétként elhíresült Adónyilatkozat, és helyette a bevallási nyilatkozatot vezetik be. Fontos eltérés, hogy a bevallási nyilatkozat leadásának nem május 20-a, hanem február 1-je a határideje, valamint csak azok az adófizető magánszemélyek választhatják, akik az adóévben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet.
 
A bevallási nyilatkozat választásáról a munkáltató felé 2016. február 1-ig nyilatkozhatnak az adófizetők a 15M30. számú nyomtatványon. A munkáltatóval nem rendelkező magánszemélyek pedig  a nyilatkozatot a NAV-nál, az erre a célra rendszeresített 15NY31 jelzésű nyomtatványon, elektronikus úton vagy papíralapon tehetik meg szintén február 1-ig. A határidő jogvesztő, a nyilatkozat nem vonható vissza.
 
Aki bevallási nyilatkozat útján teljesíti adóbevallását, eljuttathatja nyilatkozatát a munkáltatóján keresztül vagy közvetlenül az adóhivatalnak is. Ehhez idén a 15EGYSZA lap kitöltése szükséges, amit papíron és elektronikusan is el lehet küldeni.
 
A bevallási nyilatkozat leadásáról részletesebben itt olvashat.
 

Munkavállalói nyilatkozat a munkáltatói adómegállapítási igényről

Szintén február 1-ig nyilatkozhatnak a munkavállalók a munkáltatói adómegállapításról. Ezt a formát azok választhatják, akik kizárólag egy munkahelyről kaptak az elmúlt évben adóköteles jövedelmet.
 
A munkáltató pedig a 15NY29-es nyilatkozat kitöltésével készítheti el az adózók szja-bevallását május 20-ig. Amennyiben a munkáltató vállalja a munkáltatói adómegállapítást, de a munkaválallaló nem kíván ezzel élni, akkor erről a 15NY30-as számú nyomtatványon kell nyilatkozni.
 
Abban az esetben, ha az adózó a munkáltatói adómegállapítást választja, az adó 1+1%-ról szóló rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot a munkáltatójának legkésőbb május 10-ig adhatja le. A bevallás részeként a 1053. és 1053E számú bevallás Egysza lapjának kitöltésével, lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban elhelyezve, átadva a munkáltatónak.
 

Munkáltatói jövedelemigazolás

2016-ban február 1-ig adhatják le a munkáltatók a munkavállalókra vonatkozó igazolást a 2015. évi személyi jövedelemadó bevallásához, adónyilatkozat benyújtásához és az adóhatósági adómegállapítás kéréséhez. Ehhez a 15M30-as nyomtatvány kitöltése szükséges.
 
Szerző
Ivanyos Judit