Az idei évben számos pozitív változás lépett életbe az SZJA-ban, például csökkent az adókulcs, új bevallási formákat vezettek be, nincs többé késedelmi bírság, valamint nő a kétgyermekesek adókedvezménye. Itt tudhat meg többet az idei SZJA szabályairól!
 
 

Több marad a zsebben

Kedvező újdonság, hogy az elmúlt évek 16%-os SZJA adókulcs 2016-ban 15%-ra csökkent. A számítások szerint ezzel átlagosan kb. 30 ezer forinttal marad több az adófizető embereknél.
 
Pozitívum továbbá, hogy elindul a kétgyermekesek családi adókedvezmények négy éven át tartó növekedése, 2016-ban a gyermekenként számított kedvezmény 25 százalékkal, a korábbi gyermekenkénti havi engedmény 10 ezer forintról 12 500 forintra emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a két gyereket nevelő családok jövedelme havi nettó 5000 forinttal nő. A kedvezmény csaknem 300 ezer családot érint.
 
Ugyanakkor kedvezőtlen a magánszemélyek számára, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék havi 6930 forintról 7050 forintra nő. Itt tudhatja meg, hogyan fizetheti be, ha egyébként nem jogosult az egészségügyi szolgáltatásra.
 

Elég egy X, és kész!

Jó hír, hogy az idei évtől leveszi sokak válláról az adóbevallás terhét a NAV. A 2016-ban bevezetett bevallási nyilatkozaton ugyanis elég X-elés, és az adóhatóság az összes papírmunkát elvégzi helyettünk. Az új formát azok választhatják, akik a 2015-ös adóévben kizárólag munkáltatótól szerzetek jövedelmet és nem vesznek igénybe adókedvezményt. A nyilatkozatot 2016. február 2-ig nyújtatták be az adófizetők a munkáltatóhoz, vagy annak hiányában az adóhatósághoz. A NAV pedig május 20-áig megállapítja az adót, és csak abban az esetben küld visszajelzés, ha a megállapított adó és a levont előleg összege eltér egymástól.
 

Megszűnik a söralátét!

A jövő évtől már nem lesz lehetőség az egyszerűsített bevallás, a söralátétnek becézett egyoldalas adónyilatkozat, valamint a teljes és a csökkentett adattartalmú bevallás választására, utoljára a 2015. adóévre vonatkozóan élhetnek ezekkel a bevallási formákkal az adófizetők. Ezek helyett 2017-től – amennyiben az adózó jogosult – a bevallási nyilatkozat vehető igénybe.
 
További könnyítés 2017-től, ha egy magánszemély nem kérvényezi a munkáltatóiadómegállapítást vagy azt a munkáltató nem vállalja, valamint nem él a bevallási nyilatkozat lehetőségével, akkor a NAV-nak adóbevallási ajánlást kell készíteni a kifizetők kontrolladatai alapján.
 
A becslések szerint 2016-ban több mint 1,5 millió magánszemély adózónak nem kell az adóbevallással bajlódnia, helyettük a NAV készíti el a dokumentumot, 2017-től pedig már teljesen egészében az adóhatóság készíti el azt.
 

Változik a részletfizetés

Üdvözítő továbbá, hogy idáig érvényes 150 ezer forinttal szemben 2016-tól 200 ezer forintos összeghatárig lehet 6 hónapos pótlékmentes részletfizetési lehetőséget igényelni. Pozitívum továbbá, hogy a személyi jövedelemadón túl az egészségügyi hozzájárulásra is lehet részletfizetést kérni, amennyiben a két adónem együttes összege nem haladja meg a 200 forintot.
 

Nincs többé késedelmi bírság

Még egy jó hír, hogy a NAV 2016-tól már nem vethet ki a 2000 forintnál kisebb késedelmi pótlékot, míg ideáig összeghatártól függetlenül megbírságolhatta az adózót. Változik a legkisebb adó mértéke is, az eddig érvényes 100 forintról 1000 forintra, tehát ennél kisebb adót a magányszemélynek nem kell megfizetnie.
 
Bejelentés, bevallás, adatszolgáltatás kötelezettségének kötelezettség elmulasztása vagy hibás teljesítése esetén pedig – egy-két kivételtől eltekintve – nem bírságolhatja meg az adófizetőt a hatóság, ehelyett a határidő kitűzésével fel kell szólítania a kötelezettség teljesítésére, illetve a hiba javítására. Mulasztási bírság csak akkor szabható, ha a felhívás eredménytelen volt.
 
A szabály azonban nem alkalmazható, ha az adózó foglalkoztatottainak bejelentését, illetve az áfakörbe történő bejelentési kötelezettséget nem teljesíti – ilyen esetekben a NAV már az első körben kivethet bírságot.
Szerző
Ivanyos Judit